Írd be, mit keresel:

Aranytej, a régi-új csodaital

Indiában és Nepálban Isten gyógyító erejének megtestesüléseként tekintenek arra a fűszerre, ami arannyá változtatja a tejet: ez nem más, mint a kurkuma, a kurkumás csodaital. Az aranytej elkészítése pedig egyszerű, fogyasztása jótékony – ráadásul nagyon finom!

Cookta - 2016.09.05.
Aranytej, a régi-új csodaital

Az ájurvédikus gyógyítók szerint ha naponta egy kávéskanálnyit eszünk a konyhák királynőjének nevezett kurkumaporból, nemcsak egészségesebbek és boldogabbak leszünk, de ragyogóvá válik a tekintetünk, fiatalos lesz a küllemünk, és az eszünk is úgy vág majd, mint a borotva. A kurkumának valóban vannak kutatásokkal igazolt gyógyhatásai a benne lévő kurkuminnak köszönhetően, ezek közül a legfontosabbak:

– magas antioxidánstartalom
– gyulladáscsökkentő
– méregtelenítő, tisztító
– serkenti az agykapacitást, csökkenti az Alzheimer veszélyét
– javítja a vérkeringést, így csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét
– emésztést segítő
– nyugtató
 
Kurkuminnal készülő étrendkiegészítőket szép számmal találunk drogériákban, patikákban épp a csodálatos jótékony hatása miatt, kapszulánként azonban nagyjából annyi kurkumint tartalmaznak ezek a drága tabletták, mint amennyi egy teáskanálnyi kurkumában van, tehát az aranytej nemcsak egészséges, de gazdaságos is. És finom!

Forrás:
iStock

A kurkumás tejitalhoz érdemes a kurkumapasztát egy nagyobb adagban elkészíteni, majd ebből egy teáskanálnyit adni minden nap egy pohár langyos vagy meleg tejhez vagy növényi tejhez. Illatos, fűszeres csoda!

Aranytej

Hozzávalók:
A kurkumapasztához:

  • 7 teáskanál kurkuma
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • diónyi friss gyömbér vagy 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1,5 dl víz

Valamint:

  • 2 dl tej vagy növényi tej
  • 1/2 kávéskanál kókuszzsír
  • méz vagy agavészirup ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: A kurkumapasztához a vizet egy kis lábasba öntjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kurkumát, a fahéjat, a koriandert és a gyömbérport, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Pár perc az egész. Utána üvegbe tesszük, és ha kihűlt, a hűtőbe téve tároljuk.

Fogyasztáskor 2 dl tejet vagy növényi tejet felmelegítünk, csészébe öntünk, hozzáadunk 1 teáskanál kurkumapasztát, 1/2 kávéskanál kókuszzsírt, egy kevés őrölt fekete borssal és mézzel vagy más édesítővel fűszerezzük, elkeverjük, majd elkortyoljuk.

Fontos!
A kurkumin jobban felszívódik zsiradékban, ezért kell egy kevés kókuszzsír az italba, illetve a fekete bors is segít a felszívódásban az ősi recept szerint.

Egy másik varázslatos étel kurkumával: kurkumás rizs Nepálból >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.