A klasszikus magyar töltött paprika megosztó étel, hiszen vannak, akik nem szeretik az édeskés paradicsomos mártást. Ez a török és bolgár konyhában népszerű sült változat paradicsom nélkül készül, sajttal, sütőben – azoknak ajánljuk, akik rajonganak a sült paprikáért.
A sült paprika csoda finom dolog, salátának is egy kis fokhagymával, olajjal és balzsamecettel, vagy ajvárba téve mártásnak, szendvicskrémnek, de a húsosabb paprikákat meg is tölthetjük egy gyorsan összeállítható töltelékkel – sütőbe tolva kiadós és kellemes ebéd vagy vacsora.
A töltelékhez használhatunk rizst, bulgurt vagy akár kuszkuszt is, készíthetjük darált hússal vagy épp húsmentesen, apróra vágott gombával, finom fűszerekkel, a tetejére sajtot szórva. A bolgár és török konyhában népszerű sült töltött paprikát ők gyakran bárányhússal töltve készítik, majd joghurtos vagy kefires öntettel tálalják. Mi most egy könnyedebb, pulykahúsos változatot mutatunk, ami egészséges és nagyon finom, tálaláshoz bátran kínáljunk tejfölt mellé, nem fogja elrontani!
Sült töltött paprika
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a ledarált pulykamellet, darabosra dinszteljük, megszórjuk a köménnyel, a kakukkfűvel, sóval és borssal, majd a tűzről lehúzva félretesszük.
A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat apróra vágjuk, keverőtálba tesszük. A paprikák kalapját levágjuk, csumájukat kivesszük, a szár körötti húst elvágjuk, felkockázzuk és a paradicsomhoz adjuk. Az elősütött húst és a párolt rizst is beletesszük, alaposan összeforgatjuk, ha szükséges, még ízesítjük.
A paprikákat sütőtálba rakosgatjuk, belekanalazzuk a tölteléket, a tetejére reszeljük a sajtot, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25–30 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel, kínálhatunk mellé tejfölt, sűrű joghurtot.