Írd be, mit keresel:

Töltött paprika mediterrán változatban

A klasszikus magyar töltött paprika megosztó étel, hiszen vannak, akik nem szeretik az édeskés paradicsomos mártást. Ez a török és bolgár konyhában népszerű sült változat paradicsom nélkül készül, sajttal, sütőben – azoknak ajánljuk, akik rajonganak a sült paprikáért.

Cookta - 2016.09.05.
Töltött paprika mediterrán változatban

A sült paprika csoda finom dolog, salátának is egy kis fokhagymával, olajjal és balzsamecettel, vagy ajvárba téve mártásnak, szendvicskrémnek, de a húsosabb paprikákat meg is tölthetjük egy gyorsan összeállítható töltelékkel – sütőbe tolva kiadós és kellemes ebéd vagy vacsora.

A töltelékhez használhatunk rizst, bulgurt vagy akár kuszkuszt is, készíthetjük darált hússal vagy épp húsmentesen, apróra vágott gombával, finom fűszerekkel, a tetejére sajtot szórva. A bolgár és török konyhában népszerű sült töltött paprikát ők gyakran bárányhússal töltve készítik, majd joghurtos vagy kefires öntettel tálalják. Mi most egy könnyedebb, pulykahúsos változatot mutatunk, ami egészséges és nagyon finom, tálaláshoz bátran kínáljunk tejfölt mellé, nem fogja elrontani!

Forrás:
iStock

Sült töltött paprika

Hozzávalók:

  • 6-8 kisebb húsos paprika, kápia vagy kaliforniai
  • 50 dkg darált pulykamell
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 3-4 szál kakukkfű
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A hagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a ledarált pulykamellet, darabosra dinszteljük, megszórjuk a köménnyel, a kakukkfűvel, sóval és borssal, majd a tűzről lehúzva félretesszük.

A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük. A paradicsomokat apróra vágjuk, keverőtálba tesszük. A paprikák kalapját levágjuk, csumájukat kivesszük, a szár körötti húst elvágjuk, felkockázzuk és a paradicsomhoz adjuk. Az elősütött húst és a párolt rizst is beletesszük, alaposan összeforgatjuk, ha szükséges, még ízesítjük.

A paprikákat sütőtálba rakosgatjuk, belekanalazzuk a tölteléket, a tetejére reszeljük a sajtot, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25–30 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemmel, kínálhatunk mellé tejfölt, sűrű joghurtot.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.