Nagyon szeretem a vajas kevert tésztával készült süteményeket, mert jó szaftosak, és még 1-2 nap múlva sem száradnak ki. Ebbe a változatba most áfonya került, az egyik kedvencem. Igazán egyszerű elkészíteni, és nagy sikert arat mindig!
Most is ezzel a tésztával készült ez a finom sütemény, melynek egy részébe kakaó is került. A kétféle tészta közé pedig egy doboz áfonyát szórtam, majd miután kisült és teljesen kihűlt a sütemény, átfordítottam egy tálcára. Mivel azt szerettem volna, hogy a sütemény még kapósabb és finomabb legyen, így a tetejéről a vaníliás mascarponekrém és az olvasztott csokoládé sem maradhatott le.
A tésztája nagyon finom szaftos, melyet ízlés szerint más gyümölccsel is megszórhatunk sütés előtt!
Fordított áfonyás szelet mascarponekrémmel és csokival
Hozzávalók egy 25 x 34 cm-es tepsihez:
Elkészítés: A kristálycukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra, kb. 6-8 percig kell keverni, amíg igazán könnyű, habos lesz.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze. Adjuk hozzá a felolvasztott és visszahűtött vajat, majd szintén óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Ezután öntsük át egy másik tálba a massza kb. 1/3 részét, majd szitáljuk hozzá a kakaóport, és szintén keverjük, forgassuk össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és egyenletesen simítsuk bele a fehér tésztát, majd szórjuk meg az áfonyával, végül pedig csorgassuk rá a kakaós tésztát.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen. Amikor a sütemény egészen kihűlt, fordítsuk át egy tálcára úgy, hogy a kakaós-áfonyás rész kerüljön felülre.
Vaníliás mascarponekrém
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
3-4 dkg olvasztott csokoládé a tetejére csorgatva
Elkészítés: A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a teljesen kihűlt süteményre.
Ezután ízlés szerint csorgassuk rá az olvasztott, de már visszahűlt csokoládét, majd helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen, és könnyebben tudjuk majd felszeletelni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.