Írd be, mit keresel:

Must házilag, frissen és télire

Aki járt igazi falusi szüreten, soha nem fogja elfelejteni a hangulatát, ahogy dézsába kerülnek a duzzadt szőlőfürtök, hogy aztán mezítlábas emberek és asszonyok a dézsában tapicskolva kitapossák a levüket a glóriaként keringő muslicákkal viaskodva…

Cookta - 2016.09.10.
Must házilag, frissen és télire

A tőkéken liluló szőlőfürtöket aki szedi, eszegeti is, és az se baj, ha nem a legszebb példányok kerülnek a puttonyba, mert ennek a szőlőnek úgyis az lesz csak a dolga, hogy megerjedjen, és borocska legyen. Az én szüretelős emlékeim gimis koromból erednek, ahol az osztálynak társadalmi, vagyis diákmunkában kellett szüretelnie, méghozzá versenyben a másik gimi másik osztályával. Na, ott több szőlő lett szanaszét dobálva (azzal lőttük egymást), mint amennyi a ládákba került, de akármilyen rosszak voltunk is, végül az egész osztályt (és a másikat is) megkínálták musttal. Még mindig a számban az íze. 

Ma már nem olyan könnyű elkerülni egy szüretre, de ha vágynánk a must ízére, könnyedén csinálhatunk magunknak otthon. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is, igazi vitaminbomba, érdemes akár kúraszerűen fogyasztani szezonban.

Forrás:
iStock

Ha van hétvégi telkünk, ahol szőlő terem, és mondjuk (szakértelem híján) kissé apró és savanykás évről évre, nem kell fanyalogva megennünk, hanem mustosítsuk. Ha nincs saját termésű szőlőnk, irány a piac, ahol egyre olcsóbban találunk megfelelőt. Az egész eljárás pofonegyszerű, főleg, ha azon nyomban el is fogyasztjuk. De a tartósítására is van mód!

Must házilag

Hozzávalók:
10 kiló egészséges szőlő

Elkészítés: A szemeket szedjük le a szárról, és alaposan mossuk meg. Egy nagyobb szitában faplatni segítségével passzírozzuk addig a szőlőt, míg ki nem jön minden leve, de lehet kézzel is elmancsolni először, és utána nyomkodni. (Gyümölcspréssel is lehet próbálkozni, némelyik típus megbirkózik vele, és így tényleg nagyon egyszerű a dolgunk.) A szőlő levét szűrjük le, hátha mag került belé, majd öntsük tiszta üvegbe, és minél hamarabb fogyasszuk el. 

Ha elfelejtettük meginni 1-2 napon belül, akkor se ijedjünk meg, ha kissé habos a teteje és pezsgő az íze, mert ez csak annyit jelent, hogy elkezdett erjedni, vagyis van már némi alkoholtartalma. De most már tényleg gyorsan igyuk meg, mert tartósítás nélkül különben megromlik. Vigyázzunk, hasmenést okozhat! 

Forrás:
iStock

Irány a mélyhűtő!

A mustunk kiválóan megőrzi az ízét és vitamintartalmát akkor is, ha még frissen lefagyasztjuk. Bármikor elővehetjük, és nem kell mást tenni, mint megvárni, hogy szobahőmérsékleten (nem a mikróban!) felengedjen. 

Must télire

Ha szeretnénk üvegbe zárni a friss szőlőlé ízét, meg kell főznünk, mint bármelyik lekvárt. Hogy kellemesen édes legyen, literenként adjunk hozzá 5 deka kristálycukrot. Forraljuk fel kevergetve, és főzzük 4-5 percig. Ezután, ha kihűlt, szűrjük át egy gézen, és újra forraljuk fel. Ez az eljárás azért kell, hogy a mustunk tiszta, áttetsző legyen. (Akit nem zavar, ha zavaros, annak nem kötelező leszűrögetni.) Ha már nem akarjuk tovább szűrni, forraljuk fel újra, és még forrón töltsük üvegekbe színültig, majd helyezzük meleg párnák közé, hogy sok időbe teljen, míg kihűl. Eközben kipusztulnak belőle azok a baktériumok, melyektől megromolhatna. Ha kihűltek az üvegek, mehetnek glédába a kamrába vagy a pincébe. 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.