Szeptember a leggazdagabb hónap, már ami a finom, érett zöldségeket illeti. Van édes paradicsom, roppanós paprika, fényes padlizsán, mind-mind a legjobb formáját hozza. Érdemes üvegbe zárni télire, például isteni zakuszka formájában!
A zakuszka eredetileg örmény étel, ami moldovai közvetítéssel került Erdélybe, mi már innen ismerjük a rengeteg módon variálható isteni ételt, amit hol krémesebben, hol darabosabban készítenek – ízlés kérdése. Rokona az ajvárnak, egyfajta padlizsánkrém vagy padlizsánsaláta, remek kenyérre halmozva szendvicskrémnek, de húsok kísérője, raguk, szószok ízesítője is lehet, mivel magában hordozza a nyár minden napfényének ízét.
Ami biztos: a zakuszkában mindig van hagyma, padlizsán és sült paprika, de ehhez társulhat főtt bab, tök, cukkini, gomba is, vagyis minden, ami bőséggel megterem nyár végén, ősz elején. Frissen is finom, de érdemes nagyobb adaggal készíteni, és üvegekbe zárva eltenni télire, akár többször, többféle változatban.
Zakuszka (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánt egészben tepsiben vagy grillen megsütjük, időnként megforgatva, féidőben mellétesszük a kápia paprikát is. Ha puhára és feketére sültek, a paprikát dobozba tesszük, lezárjuk 10-15 percre, hogy saját gőzében felpuhuljon a bőre, és könnyen le tudjuk húzni. A padlizsánokat félbevágjuk, a húst kikaparjuk, felkockázzuk, szűrőben hagyjuk lecsepegni. A paprikákat kicsumázzuk, bőrüket lehúzzuk, húsukat felkockázzuk.
A paradicsomokat cikkekre vágjuk, és feltesszük főni.
A hagymát durvára vágjuk, és az olaj felén elkezdjük dinsztelni. Amikor kellően összeesett, hozzáadjuk a babért, a félig főtt paradicsomot, a sült paprikát és padlizsánt, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a maradék olajjal, és lefedve, nagyon gyenge tűzön, kb. 45-50 percet főzzük.
Megkóstoljuk, ízesítjük, akkor jó, ha feljött az olaj a felszínére. Ha krémesen szeretjük, akkor botmixerrel pépesítjük, de hagyhatjuk darabosan is. Forrón üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, majd felfordítjuk, vagyis fejtetőre állítjuk, hogy a felesleges levegő kiszoruljon, majd száraz dunsztba tesszük, és itt hagyjuk kihűlni 2-3 nap alatt. Ha minden jól megy, az olaj kiválik a tetején, és légmentesen zárja majd a kencénket.