Ma az egyik legközkedveltebb úti cél a nyaralók számára az indonéz szigetvilág, ahol jóformán egész évben kellemes nyári meleg van, és rengeteg a látnivaló. A gasztronómiai érdekességekről nem is beszélve. Mutatjuk Bali egyik alapételét, és azt is, hogyan kell elkészíteni.
Az első étel, amivel minden nyaraló megismerkedik, a nasi goreng, magyarul sült rizs, de ennél azért többet takar az egyszerű név. Ezt a gyorsan elkészíthető, laktató ételt minden helyi étkezdében és étteremben megtaláljuk az étlapon, számtalan változatban – és bármikor elkészíthetjük mi is otthon, kedvünkre variálva, gazdagítva különféle zöldségekkel.
Nasi goreng
Hozzávalók:
Elkészítése:
1. Melegítsünk fel kevés olajat egy wokban nagy lángon. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk addig, amíg a hagyma enyhén nem karamellizálódik. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük át.
2. Tegyük hozzá a sárgarépát és a kínai kelt, pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a rizst, és állandó keverés mellett pirítsuk aranybarnára. Öntsük hozzá a halszószt, a szójaszószt és a fűszereket. Közben készítsük el a tojást tükörtojásként.
3. A kész rizst egy tálban tálaljuk, a tetején tükörtojással, de készíthetünk hozzá sült csirkecombot is, de megbolondíthatjuk rákkal is.