Nálunk kevéssé ismert egyszerű és zseniálisan finom desszert a Szép Heléna körtéi, ami egyike a saját történettel rendelkező legendás ételeknek. August Escoffier-nek, a francia gasztronómia nagy alakjának köszönhetjük, ahogy a Peche Melbát is.
A történet szerint a híres és neves francia gasztronómus 1864-ben kreálta ezt az egyszerűségében nemes és könnyen elkészíthető, de nagyon finom édességet. Szép Heléna körtéit hámozva, de egészben, fűszeres-cukros szirupban párolta a mester, meleg étcsokoládés öntettel tálalta, valamint kandírozott ibolyával. Ma már a legtöbb helyen az ibolya elmarad, helyette vaníliafagylalt és esetleg egy kis pirított mandula kerül mellé – valljuk be, így talán még finomabb…
És hogy kicsoda Szép Heléna? Jacques Offenbach operettjének főszereplője, amit 1864-ben mutattak be Párizsban, hatalmas sikerrel, a közönséget lenyűgözte a darab, és különösen a főszereplő énekesnő Hortense Schneider különös hangja. Ez a siker adta az ötletet, hogy Escoffier hasonló címmel elkészítse a maga alkotását, a poire Belle Hélène-t. Mi mindenesetre örülünk neki!
Szép Heléna körtéi
Hozzávalók:
A csokiszószhoz:
Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, a szárát meghagyjuk. A talpát egyenesre vágjuk, és egy karalébévájóval a magházat óvatosan kiszedjük.
A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat is egy lábasba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a csillagánizst, a citrom levét, kétkörömnyi darabkát egészben a héjából, és felforraljuk, majd 10 percig gyöngyözve főzzük, hogy a fűszerek kellően kiadják az aromájukat. A körtéket óvatosan beletesszük a szirupba, és gyöngyözve főzzük 5-10 percig, mérettől és érettségtől függően. Puha, omlós körtére van szükségünk. Ezután szűrőkanállal egyenként kiemeljük, tányérra tesszük.
A csokiszószhoz a csokoládét felkockázzuk, és gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, majd ha ez is felolvadt, mehet bele a tejszín, a vaníliás cukor és a csipet só. Homogén krémmé keverjük, majd levesszük a tűzről.
A körtéket tányérra rendezzük, meglocsoljuk a meleg csokiszósszal, ízlés szerint mentalevéllel díszítjük, majd 1-1 gombóc vaníliafagyival tálaljuk. Hedonisták egy kis tejszínhabbal tovább turbózhatják.