Vasárnap rendezték Veszprémben a Stílusos Vidéki Éttermiség, vagyis a SVÉT 8. rendezvényét, a legnagyszerűbb kecskeméti, soproni, encsi, balatoni, veszprémi és más régiók 11 legjobb éttermét bemutató gasztobulit. Mi is meglátogattuk, volt jó és rossz tapasztalatunk is.
A kezdeményezés maga – hogy megismerjük a legjobb vidéki éttermeket egy helyen – szuper, de sajnos több sebből vérzett a rendezvény. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ez rokonszenves. Nem pénzzel, hanem kuponokkal lehet fizetni, amit előre meg kell venni, így irtózatos sorok tekergőztek a kaja- ás piakuponokért a 2-3 kijelölt pavilon előtt, rossz kezdés ez az ide ellátogatónak. És a továbbiakban is leginkább a várakozás és a sor jut mindazoknak, akik szeretnék megismerni a vidéki éttermek kínálatát.
A várakozás egyik oka, hogy nincs tányér, amire tálalhatnak, mert ugye stílusos, tehát igazi tányérra tálalnak, amit le kell szedni, el kell mosni, a tiszta tányért vissza kell juttatni az éttermek pavilonjaihoz. Ez rokonszenves is lehetne, mert nincs szeméttermelés eldobható tányérokkal, de délután 3-ra minden egység elszaladt a legközelebbi nagy bevásárlóközpontba, hogy eldobhatós tányérokkal is tudjanak kiszolgálni, ne álljanak türelmetlen vendégek a kígyózó sorban, és ne maradjon rajtuk a betárazott finomság.
Kóstoltunk finomat és nagyjából átlagosat, volt, aki a legegyszerűbb és legolcsóbb alapanyagokból próbált villantósat rittyenteni, más tett bele igazi izgalmat, minőségi libamájat vagy szarvasgombát. Az ilyen rendezvényeken fontos lenne olyan ételekkel előrukkolni, amik frissen, előkészített alapanyagokból 1-2 perc alatt megvannak, nem 5-8 perc az elkészítési idő.
Szerintünk van még mit tanulni, de remek kezdeményezés, és Veszprém SVÉT nélkül is megér egy kirándulást!
Ízelítőnek következzen a menü és néhány fotó:
(SV)ÉTLAP
Előétel:
Vargányapuding házi kenyérrel / Nomád
Kemencében sült kenyérlángos / Anyukám Mondta
Slambuc kovászos uborkával, tejföllel / IKON
Kacsatorta, őszi zöldek / Gusteau
Kacsamájpástétom kukoricás brióssal, borlekvárral / Mandula
Libamájtorta sós karamellel, fügével / Oliva
Hortobágyi húsos palacsinta / Erhardt
Leves:
Vargányakrémleves Villa Medici módra / Villa Medici
Palkonyai lecsó-„gazpacho” stifoldermorzsával / Palkonyha
Fácánhúsleves zöldségekkel, fürjtojással / Baricska
Csülkös, kolbászos pacalleves lestyánhabbal / Walter
Palóckrémleves bárányroláddal / Macok
Gyümölcsleves / Kistücsök
Főétel:
Banh mi (vietnami street food szendvics) grillezett marhaszeggyel / Anyukám Mondta
„Fogas-zserbó” / IKON
Rácponty / Baricska
Harcsapaprikás túrós csuszával / Viator
„Wiener Backhendl” császárzsemle morzsájával panírozott csirkecomb burgonyapürével / Erhardt
Kacsatökepörkölt ordás galuskával, ecetes paprikával / Mandula
Bécsi tányérhús mártással, zöldségekkel / Nomád
Bácskai rizses hús / Kistücsök
Kecskeméti bicskás pecsenye (sertésszűz; kolbászos, zöldborsós lecsó) / Spaletta
Kecskesült, tejes pite, tökmagos padlizsánragu / Gusteau
Nyúl vadasan / Walter
Kimchis székelykáposzta sáfrányhabbal / Jankovich Kúria
Fűszeres mangalicatarja gőzölt kenyértésztában /knédli/ „uborkasalátával” / Macok
Paprikás krumpli mangalica-papszelettel, szarvaskolbásszal / Villa Medici
BBQ oldalas kukoricás dödöllével, snidlinges tejfölhabbal / Oliva
Ribeye steak szarvasgombás-borsos teriyaki szósszal / Rosinante
Vaddisznócomb „Bakonyi” / Chianti
Muflon körtével, zsályás kucsmagombával / Kővirág
Desszert:
Almás pite / Baricska
Szilvás gombóc / Chianti
Macok túrógombóc bogácsi lekvárral / Macok
Csikós mákos málé vaníliasodóval / Rosinante
Rákóczi túrós / Viator
Palkonyai galuska / PalKonyha
Meggyes mákos / IKON
Kecskesajt, méz, olívaolaj, sópehely / Gusteau