A bacon, ez a füstölt húsos szalonna elképesztően jó alapanyag a konyhában. Igaz, hogy nem kifejezetten diétás, de mértékkel nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, úgyis hajszálvékony szeletekre vágva használjuk, leginkább ízesítésre és zsiradék helyett, mint a következő göngyölt csirkemelles receptben.
Baconbe rengeteg dolgot betekerhetünk: isteni előétel például a baconbe csomagolt körte vagy aszalt szilva, amit kicsit meggrillezünk, szezonban belegöngyölhetünk spárgát. Klasszikus a baconbe tekert csirkemáj, de a száraz csirkemell egyenesen kiabál egy kis bacon után: sokkal omlósabbra, szaftosabbra sül a szalonnás köpenyben, főleg, ha meg is töltjük valamivel.
Egész csirkemellfilét is tölthetünk – például fokhagymás-bazsalikomos fetával –, de nagyon mutatós és finom, ha kisebb csirkemellszeleteket töltünk meg színes zöldségekkel, és ezt sütjük meg baconbundában. Ráadásul a kisebb tekercsek gyorsabban is megsülnek, így biztosan nem fok kiszáradni a hús. A zöldséges tölteléket ízlésünk és a hűtőnk kínálata szerint variálhatjuk, bármilyen zöldséggel finom, de legjobb, ha sokféle, színes a töltelék, mert így nemcsak finom és ízekben gazdag, de mutatós is lesz a végeredmény.
Színes zöldségekkel töltött csirkemell baconben sütve
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgarépát és az újhagymát megtisztítjuk, vékony csíkokra – julienne-re – vágjuk, a kaliforniai paprikát is felcsíkozzuk. Egy serpenyőben a vajat felolvasztjuk, az előkészített zöldségeket és a fagyasztott keveréket rádobjuk, kissé sózzuk, fehér borssal és oregánóval fűszerezzük, és néhány perc alatt kevergetve megpároljuk.
A csirkemellfiléket nagyon vékony féltenyérnyi szeletekre vágjuk, friss borsot őrölünk rájuk. Sózni nem kell, mert a töltelék és a bacon is sós. Minden szeletkére egy-egy kanálnyi zöldséget teszünk, majd baconszeletbe tekerjük. Ha szükséges, fogvájóval megtűzzük.
Tepsibe tesszük a kis rolókat, 1 dl fehérborral meglocsoljuk.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 percig sütjük, majd megforgatjuk a tekercseket, és további 10 perc alatt készre sütjük. Saláta, krumplipüré, de akár párolt rizs is jól illik hozzá.