Írd be, mit keresel:

A nagy tojáskisokos

Legyen szó akár ráérős reggelizésekről, kiadós vacsorákról vagy főzelékfeltétekről, a tojás mindig jó ötlet. Főleg mivel készíthetjük lágyan is, keményen is, vagy valahol a kettő között… De meddig és hogyan főzzük a tojást, ha tökéletes végeredményre vágyunk?

Cookta - 2016.09.15.
A nagy tojáskisokos

Bár a tojásfőzés az egyik legegyszerűbb konyhai műveletnek tűnhet, mégis van pár hiba, amelyekbe még a leggyakorlottabbak is újból és újból belefutnak. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a már forrásban lévő vízbe pottyantjuk bele a tojásokat, pedig ehelyett érdemes a tojással együtt közepes lángon felforralni a vizet, így a tojás héja nem törik meg, és nem kell attól félnünk, hogy kifolyik a „tartalom”.

A lágytojás

Ha igazán lágy és folyós tojást készítenénk, a forrástól számított két percig főzzük őket. Arra vigyázzunk, hogy ennél előbb sose vegyük ki őket, a nem megfőtt tojás ugyanis gyomorrontáshoz, rosszabb esetben szalmonellához is vezethet…

Ha igazán elegáns reggelire vágyunk, szolgáljuk fel tojásainkat lágytojás-tartóban!

Ha igazán elegáns reggelire vágyunk, szolgáljuk fel tojásainkat lágytojástartóban!
Forrás:
iStock

Közepesen átfőtt tojás

Az egyik legkülönlegesebb és legízletesebb módja a tojáskészítésnek, ha pontosan 4 és fél percig főzzük őket. Egyfajta átmenet a lágy- és a keménytojás között, mivel a sárgája nem fő meg teljesen, szép élénksárga és puha marad. Egy jó saláta elképzelhetetlen nélküle, de akár önmagában is remek választás!

Forrás:
iStock

A keménytojás

Pontosan nyolc percre van szükség ahhoz, hogy keménytojást kapjunk, és ezt érdemes is betartani: ha ennél pár perccel tovább főzzük a tojást, a fehérje és a sárgája közötti rész bezöldül, ami nem éppen étvágygerjesztő látvány…

Forrás:
iStock

Hámozás

A tojásokról öntsük le a forró vizet, és hideg víz alatt hűtsük le, amíg legalább langyosak nem lesznek, csak ezután fogjunk neki a hámozásuknak. Jó tudni, hogy minél frissebb a tojás, annál nehezebb meghámozni, így tojásfőzéshez használjunk inkább régebbieket.

A legjobb tojásos receptjeinket pedig itt találjátok!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.