Írd be, mit keresel:

Almafánk – filléres finomság percek alatt

A fánkot nem lehet nem szeretni, ha az jól van elkészítve, kellően könnyű és foszlós. Az élesztős, kelt tésztás változat elég macerás, de legalábbis hosszadalmas, de sütőporral készítve pár perc alatt nagyon hasonló fánkot készíthetünk. Most egy almás változatot mutatunk!

Cookta - 2016.09.15.
Almafánk – filléres finomság percek alatt

Egy tartalmas, sűrű, egytálételnek is beillő leves után ideális fogás a fánk, egy gulyásleves vagy hazdag bableves után egy kis édes tésztaféle tökéletes, de uzsonnára is megsüthetjük, sőt még hétvégi reggelinek sem utolsó.

Néhány alma mindig van otthon, ami a tésztába reszelve kiválthatja a cukor jelentős részét, textúrát, illatot és nedvességet ad neki, nem szükséges semmiféle zsiradék hozzá – csak a sütéshez –, ráadásul ennél a receptnél csodálatos módon nem szívja meg magát a tészta olajjal. A túrófánkot is nagyon szeretjük, de ez az almás változat most az aktuális kedvenc.

Forrás:
iStock

Az alapanyagokat csak össze kell keverni, és pihentetés nélkül kanállal forró olajba szaggatni. Ráadásul a sülő fánkok maguktól megfordulnak, nekünk csak kivenni és alaposan lecsepegtetni kell az aranybarna golyóbisokat. 

Vaníliás porcukorral vagy fahéjas cukorral meghintve is tökéletes, de kínálhatunk hozzá valamilyen pikáns lekvárt, csokiszószt vagy esetleg vaníliás cukorral kikevert joghurtot, tejfölt.

Almafánk

Hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukor

Valamint:

  • olaj a sütéshez
  • porcukor – vaníliás vagy fahéjas – a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a cukrot egy tálba mérjük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a liszthez adjuk a felütött tojásokkal együtt, és összekeverjük. 

Egy serpenyőben napraforgóolajat hevítünk, majd két kanállal vagy fagyiskanállal fánkokat szaggatunk a tésztából az olajba. Ne rakjunk bele egyszerre túl sokat, mert meg fognak nőni! Ha szükséges, megfordítjuk, bár maguktól megteszik ezt. Amikor már szép piros, konyhai törlőpapírra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Porcukorral meghintve még melegen tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.