A fánkot nem lehet nem szeretni, ha az jól van elkészítve, kellően könnyű és foszlós. Az élesztős, kelt tésztás változat elég macerás, de legalábbis hosszadalmas, de sütőporral készítve pár perc alatt nagyon hasonló fánkot készíthetünk. Most egy almás változatot mutatunk!
Egy tartalmas, sűrű, egytálételnek is beillő leves után ideális fogás a fánk, egy gulyásleves vagy hazdag bableves után egy kis édes tésztaféle tökéletes, de uzsonnára is megsüthetjük, sőt még hétvégi reggelinek sem utolsó.
Néhány alma mindig van otthon, ami a tésztába reszelve kiválthatja a cukor jelentős részét, textúrát, illatot és nedvességet ad neki, nem szükséges semmiféle zsiradék hozzá – csak a sütéshez –, ráadásul ennél a receptnél csodálatos módon nem szívja meg magát a tészta olajjal. A túrófánkot is nagyon szeretjük, de ez az almás változat most az aktuális kedvenc.
Az alapanyagokat csak össze kell keverni, és pihentetés nélkül kanállal forró olajba szaggatni. Ráadásul a sülő fánkok maguktól megfordulnak, nekünk csak kivenni és alaposan lecsepegtetni kell az aranybarna golyóbisokat.
Vaníliás porcukorral vagy fahéjas cukorral meghintve is tökéletes, de kínálhatunk hozzá valamilyen pikáns lekvárt, csokiszószt vagy esetleg vaníliás cukorral kikevert joghurtot, tejfölt.
Almafánk
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a cukrot egy tálba mérjük. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a liszthez adjuk a felütött tojásokkal együtt, és összekeverjük.
Egy serpenyőben napraforgóolajat hevítünk, majd két kanállal vagy fagyiskanállal fánkokat szaggatunk a tésztából az olajba. Ne rakjunk bele egyszerre túl sokat, mert meg fognak nőni! Ha szükséges, megfordítjuk, bár maguktól megteszik ezt. Amikor már szép piros, konyhai törlőpapírra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Porcukorral meghintve még melegen tálaljuk.