Írd be, mit keresel:

Coleslaw, a legnépszerűbb káposztasaláta

Valószínűleg legtöbben a KFC gyorséttermeiben találkoztak először ezzel az amerikainak tartott – de nem az! – káposztasalátával. Még azok is kedvelik, akik egyébként nem rajonganak a salátáért. Isteni finom, tele van vitaminnal, pofonegyszerű és olcsó. Kell ennél több? Mutatjuk a receptet fázisfotókkal.

Cookta - 2016.09.15.
Coleslaw, a legnépszerűbb káposztasaláta

A káposztasaláta sokféle lehet, friss és savanyított, forrázott, kiadós, és nagyon jól variálható, kedvelt nemcsak a magyar és a német, de az északi konyhákban is. Nevezetesen Hollandiában, ahol koolsalade néven készítik. A holland telepesek voltak, akik magukkal vitték – nemcsak a receptet, hanem a káposztamagot is – az Újvilágba, ők honosították meg ezt a fantasztikus zöldséget a tengerentúlon, ahol bizony nem volt őshonos. És szorgosan termelték is a feszes fejű, vitamindús káposztát, amiből aztán – többek között – salátát készítettek.

A 18. századtól, a majonéz megjelenésével és elterjedésével ezzel a krémes kencével gazdagodott a káposztasaláta, és a holland koolsalade rövid úton koolsla, majd coleslaw (ejtsd: kolszlo) lett. Sok variációja ismert, de minden esetben van benne szálasra vágott káposzta és sárgarépa, valamint majonéz. Vannak, akik dúsítják reszelt almával, ananásszal vagy hagymával, készülhet lila káposztából is, mindenképpen nagyon finom.

A majonézt érdemes könnyíteni egy kis tejföllel vagy joghurttal, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen ez a saláta, ami tökéletes kísérője minden grillezett vagy roston sült húsnak, halnak, de akár sült sajtnak is, gyakran teszik hamburgerbe vagy az egyre népszerűbb pulled pork szendvicsekbe, ezekhez is nagyon jól illik. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Előnye, hogy rostokban és vitaminokban gazdag, bár a majonéz miatt azért diétásnak nem neveznénk… Akár nagyobb adagot is készíthetünk, mert nem árt neki az állás, vagyis 2-3 napig nyugodtan csemegézhetünk belőle: nem esik össze, nem ereszt levet, sőt: az ízei összeérnek.

Coleslaw, a majdnem amerikai káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 1/2 fej káposzta
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 dl majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, vékonyan felcsíkozzuk, a káposztát pedig vékony szálakra vágjuk (vagy le is reszelhetjük nagy lyukú reszelőn).

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Egy tálban összeforgatjuk. Összekeverjük a majonézt a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, kevés porcukrot adunk hozzá, alaposan összekeverjük.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A dresszinget az előkészített zöldségekre öntjük, átkeverjük, ha szeretjük, egy kis zúzott fokhagymát adunk hozzá.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Hűtőbe tesszük tálalásig. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.