Most nem a kínai illatos-omlós csirkefalatok kerülnek fókuszba, hanem egy különlegesen finom tepsis fogás, ami ráadásul nagyon könnyen elkészíthető: illatosságát a zöldfűszerek és fokhagyma, omlósságát pedig a narancs adja.
A gyümölcsök és a húsok párosítása sokaknak szokatlan, pedig nem új keletű, gondoljunk csak a meggymártással tálalt főtt marhahúsra, a vasárnapi sült hús mellé kínált barackbefőttre, az aszalt szilvával töltött pulykamellre vagy az áfonyás szósszal fogyasztott vadhúsokra.
Érdemes tudni, hogy gyümölcsöket nemcsak ízük miatt érdemes a sültek mellé tenni, de savasságuk felpuhítja, omlósabbá teszi a húst, ahogy a bor is. Igaz, hogy nem minden étel karakteréhez illik az édeskés ízvilág, de a zöldfűszerekkel, hagymával és fokhagymával tepsiben sülő csirkehúsnak nagyon jól áll. Akár ünnepi fogásként is megállja a helyét, érdemes elkészíteni!
Narancsos-rozmaringos csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, ha egész combbal dolgozunk, akkor a forgónál félbevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőben felforrósított zsiradékon elősütjük, hogy szép piros legyen minden oldalán.
Közben a fokhagymát gerezdjeire szedjük és megpucoljuk, a lila hagymákat cikkekre vágjuk. Az egyik narancsot felkarikázzuk.
A csirkecombokat tepsibe tesszük, ráfacsarjuk a másik narancs levét, közérakosgatjuk az egész gerezd fokhagymákat, a cikkekre vágott lila hagymát és a felkarikázott narancsot, meglocsoljuk a fehérborral, majd rámorzsoljuk a rozmaringot és a kakukkfüvet.
Alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 35-40 percig pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra, ropogósra sütjük.
Köretnek vajas krumplipüré vagy mazsolás párolt rizs illik hozzá a legjobban.
A csirkés és pulykás fogások kedvelőinek ajánljuk
Lajos Mari receptgyűjteményében – néhány klasszikus kivételével – jobbára a hagyományostól eltérő ételek receptjét adja közre, melyek a hozzávalók tekintetében is a könnyebb, kímélő, ízletes-fűszeres konyhavezetés irányába mutatnak. A fehér szárnyashúsok – a megszokott köreteken (krumpli, rizs, tésztafélék) és zöldségeken kívül – nagyon jól harmonizálnak a gyümölcsökkel, továbbá az egzotikus, távol-keleti konyhák kissé különös, édes-savanyú-csípős ízeivel. A receptek arra valók, hogy kedvet-étvágyat csináljanak a saját ízlésünk szerint megalkotott ételek elkészítéséhez.