Írd be, mit keresel:

Illatos-omlós és csirke, de másképp!

Most nem a kínai illatos-omlós csirkefalatok kerülnek fókuszba, hanem egy különlegesen finom tepsis fogás, ami ráadásul nagyon könnyen elkészíthető: illatosságát a zöldfűszerek és fokhagyma, omlósságát pedig a narancs adja.

Cookta - 2016.09.15.
Illatos-omlós és csirke, de másképp!

A gyümölcsök és a húsok párosítása sokaknak szokatlan, pedig nem új keletű, gondoljunk csak a meggymártással tálalt főtt marhahúsra, a vasárnapi sült hús mellé kínált barackbefőttre, az aszalt szilvával töltött pulykamellre vagy az áfonyás szósszal fogyasztott vadhúsokra.

Érdemes tudni, hogy gyümölcsöket nemcsak ízük miatt érdemes a sültek mellé tenni, de savasságuk felpuhítja, omlósabbá teszi a húst, ahogy a bor is. Igaz, hogy nem minden étel karakteréhez illik az édeskés ízvilág, de a zöldfűszerekkel, hagymával és fokhagymával tepsiben sülő csirkehúsnak nagyon jól áll. Akár ünnepi fogásként is megállja a helyét, érdemes elkészíteni!

Forrás:
iStock

Narancsos-rozmaringos csirke

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb vagy 8 felső
  • 2 narancs
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy szál friss rozmaring
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1 evőkanál libazsír vagy 2 evőkanál olaj
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, leszárítjuk, ha egész combbal dolgozunk, akkor a forgónál félbevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőben felforrósított zsiradékon elősütjük, hogy szép piros legyen minden oldalán.

Közben a fokhagymát gerezdjeire szedjük és megpucoljuk, a lila hagymákat cikkekre vágjuk. Az egyik narancsot felkarikázzuk.

A csirkecombokat tepsibe tesszük, ráfacsarjuk a másik narancs levét, közérakosgatjuk az egész gerezd fokhagymákat, a cikkekre vágott lila hagymát és a felkarikázott narancsot, meglocsoljuk a fehérborral, majd rámorzsoljuk a rozmaringot és a kakukkfüvet. 

Alufóliával letakarjuk, és 180 fokos sütőben 35-40 percig pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra, ropogósra sütjük.

Köretnek vajas krumplipüré vagy mazsolás párolt rizs illik hozzá a legjobban.

Forrás:
iStock
Megrendelem!

Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

A csirkés és pulykás fogások kedvelőinek ajánljuk

Lajos Mari receptgyűjteményében – néhány klasszikus kivételével – jobbára a hagyományostól eltérő ételek receptjét adja közre, melyek a hozzávalók tekintetében is a könnyebb, kímélő, ízletes-fűszeres konyhavezetés irányába mutatnak. A fehér szárnyashúsok – a megszokott köreteken (krumpli, rizs, tésztafélék) és zöldségeken kívül – nagyon jól harmonizálnak a gyümölcsökkel, továbbá az egzotikus, távol-keleti konyhák kissé különös, édes-savanyú-csípős ízeivel. A receptek arra valók, hogy kedvet-étvágyat csináljanak a saját ízlésünk szerint megalkotott ételek elkészítéséhez.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.