Írd be, mit keresel:

Szénhidrátszegény és gluténmentes isteni magkenyér

Egy skandináv kenyérkülönlegesség, ami nem csak a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes étrendet követők körében arat majd osztatlan sikert. Ropogós, gyorsan elkészül és nagyon finom.

Cookta - 2016.09.16.
Szénhidrátszegény és gluténmentes isteni magkenyér

Svédországi tartózkodásom meghagyta a maga nyomát az életemen és étkezési szokásaimon. Rengeteg olyan svéd fogás van, amit szívesen készítek el azóta is, némi módosítással, most az egyik nagy kedvencemet mutatom meg: a ropogós, mindenmentes magkenyeret. Ez nem más, mint az ún. lapkenyér magos változata.

Forrás:
Zita

Itthon a ropogós lapkenyér Wasa kenyér néven is fut, svédül ezt knäckebrödnek hívják (ami szó szerint roppanós kenyeret jelent), általában teljes kiőrlésű lisztekből, tradicionálisan rozslisztből készítik. A magkenyér svédül fröknäcke (alias magos-ropogós) névre hallgat, ez általában mindenféle olajos mag és esetleg liszt keveréke. Skandináviában ezek a kenyerek nemcsak a diétázók kedvencei, mindenki előszeretettel fogyasztja őket reggelire kísérőként, uzsonnára szendvicsként kávé mellé, vagy este, ha csak egy könnyű vacsorára vágynak.

A magkenyeret nagyon könnyű mindenmentesen elkészíteni, ráadásul semmi rákészülést nem igényel, 2 perc alatt össze lehet keverni a hozzávalókat, és mehet is a sütőbe. Tetszőlegesen variálható, ha éppen nincs otthon az egyik magból, kipótolhatjuk mással, fűszerezhetjük visszafogottan és határozottan is. A végeredmény egy roppanós, izgalmas ízű kenyér lesz, amivel könnyű bánni, egyszerű tárolni, és sokáig eláll. IR-diétában (inzulinrezisztenseknek javasolt étrend) számolós szénhidrát pedig szinte nincs is benne.

Forrás:
Zita

Az olajos magvak nemcsak telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal vannak tele, de kiemelkedő szerepet játszanak a vegetáriánus táplálkozásban is, hiszen remek fehérjeforrásként szolgálhatnak. Ásványi anyagokban sem szenvednek hiányt, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és mangán található bennük nagy mennyiségben.

Szénhidrátszegény vegán magkenyér gluténmentesen

Hozzávalók:

  • 50 g kölesliszt
  • 30 g tökmag
  • 30 g szezámmag
  • 30 g lenmag
  • 30 g napraforgómag
  • 20 g mandulapehely
  • 10 g puffasztott amaránt (vagy még 10 g bármilyen mag helyette)
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 6 teáskanál chiamag
  • 1 evőkanál lenmagpehely
  • 0,5 teáskanál só
  • 2,5 dl forró víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra.

Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd add hozzá az olajat. Öntsd rá a forró vizet, keverd jól össze, és hagyd egy kicsit állni, hogy megszívja magát az útifűmaghéj, a chiamag és a lenmagpehely.

Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, öntsd rá a keveréket, és simítsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod anélkül, hogy lyukak keletkeznének a tésztán. Már most felszeletelheted 10 részre (pl. egy pizzavágó késsel), így könnyebb lesz egyenlő részekre törni a kész kenyeret.

Forrás:
Zita

Tedd be a sütőbe, és süsd 50 percig. (Én 10 percig hőlégkeveréssel, majd 40 percig alul-felül sütöttem.)

Ha kész, nyitsd ki a sütő ajtaját, de ne vedd ki a tepsit, hanem hagyd így hűlni még 20 percet, azután már fogyasztható is.

Forrás:
Zita

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.