Egy skandináv kenyérkülönlegesség, ami nem csak a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes étrendet követők körében arat majd osztatlan sikert. Ropogós, gyorsan elkészül és nagyon finom.
Svédországi tartózkodásom meghagyta a maga nyomát az életemen és étkezési szokásaimon. Rengeteg olyan svéd fogás van, amit szívesen készítek el azóta is, némi módosítással, most az egyik nagy kedvencemet mutatom meg: a ropogós, mindenmentes magkenyeret. Ez nem más, mint az ún. lapkenyér magos változata.
Itthon a ropogós lapkenyér Wasa kenyér néven is fut, svédül ezt knäckebrödnek hívják (ami szó szerint roppanós kenyeret jelent), általában teljes kiőrlésű lisztekből, tradicionálisan rozslisztből készítik. A magkenyér svédül fröknäcke (alias magos-ropogós) névre hallgat, ez általában mindenféle olajos mag és esetleg liszt keveréke. Skandináviában ezek a kenyerek nemcsak a diétázók kedvencei, mindenki előszeretettel fogyasztja őket reggelire kísérőként, uzsonnára szendvicsként kávé mellé, vagy este, ha csak egy könnyű vacsorára vágynak.
A magkenyeret nagyon könnyű mindenmentesen elkészíteni, ráadásul semmi rákészülést nem igényel, 2 perc alatt össze lehet keverni a hozzávalókat, és mehet is a sütőbe. Tetszőlegesen variálható, ha éppen nincs otthon az egyik magból, kipótolhatjuk mással, fűszerezhetjük visszafogottan és határozottan is. A végeredmény egy roppanós, izgalmas ízű kenyér lesz, amivel könnyű bánni, egyszerű tárolni, és sokáig eláll. IR-diétában (inzulinrezisztenseknek javasolt étrend) számolós szénhidrát pedig szinte nincs is benne.
Az olajos magvak nemcsak telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal vannak tele, de kiemelkedő szerepet játszanak a vegetáriánus táplálkozásban is, hiszen remek fehérjeforrásként szolgálhatnak. Ásványi anyagokban sem szenvednek hiányt, magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink és mangán található bennük nagy mennyiségben.
Szénhidrátszegény vegán magkenyér gluténmentesen
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra.
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd add hozzá az olajat. Öntsd rá a forró vizet, keverd jól össze, és hagyd egy kicsit állni, hogy megszívja magát az útifűmaghéj, a chiamag és a lenmagpehely.
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, öntsd rá a keveréket, és simítsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod anélkül, hogy lyukak keletkeznének a tésztán. Már most felszeletelheted 10 részre (pl. egy pizzavágó késsel), így könnyebb lesz egyenlő részekre törni a kész kenyeret.
Tedd be a sütőbe, és süsd 50 percig. (Én 10 percig hőlégkeveréssel, majd 40 percig alul-felül sütöttem.)
Ha kész, nyitsd ki a sütő ajtaját, de ne vedd ki a tepsit, hanem hagyd így hűlni még 20 percet, azután már fogyasztható is.