Bárhonnan is nézzük, a főzelékek elég előkelő helyet foglalnak el a legtöbb ember „nemszeretem-listáján”, amihez nagyban hozzájárultak a menzai kalandozások, sok esetben pedig a szülői-nagyszülői tukmálás is. Pedig van élet a rántásban úszó, csomós, ízetlen vagy túlcukrozott főzelékeken túl! Mi most azon vagyunk, hogy visszaállítsuk a spenót jól megérdemelt renoméját egy nagyszerű recepttel.
A spenót még a főzelékek között is talán az egyik legmegosztóbb étel – vannak, akik odáig vannak érte, mások viszont ki nem állhatják. Nem csoda, hogy ilyen heves reakciókat vált ki, hiszen elég karakteres ízű ételről van szó, főleg, ha jó sok fokhagymával és egy kevés szerecsendióval is megbolondítjuk – erősen ajánlott! Elvitathatatlan érdeme, hogy nagyon egészséges a magas vastartalma miatt (nem véletlenül rajongott érte Popeye is), szinte alig akad benne kalória, mégis gyorsan eltelít.
Feltétként tálalhatunk hozzá fasírtot, de igazán az örök klasszikus tükörtojással passzol, ami nemcsak a gyomrunkat, de a pénztárcánkat is kíméli.
Jótékony hatásai nem csak főzelékként érvényesülnek, nyugodtan szórhatjuk tésztára, csirkére, de az igazán bevállalósak meg is ihatják.
Spenót
Hozzávalók:
Elkészítés: Ha fagyasztott spenóttal dolgozunk, megvárjuk, amíg teljesen kiolvad, csak utána kezdünk el vele dolgozni. A fokhagymákat megpucoljuk, lereszeljük, és a vajon pár perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, majd csomómentesre keverjük.
Ezután mehet rá a spenót, amit jól elkeverünk a tejjel, majd ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezünk, és pár perc alatt készre főzünk.