Az őszi gyümölcsök közül az egyik nagy kedvencem a szőlő. Mivel igazán édes, hazai szőlőt, na meg persze saját kézzel szüreteltet csakis rövid ideig áll módunkban beszerezni, így használjuk ki a lehetőséget, és fogyasszunk minél többet.
A mézédes szőlőszemekből én szívesen készítek pl. szószt egy sült mellé, rejtem bele kelt tésztákba, vagy, mint most, egy finom habos joghurttortába.
A készen vásárolható leveles tésztának köszönhetően egyszerűen megsüthetjük a ropogós tortalapokat, majd a tortaformában a szőlős joghurtkrémmel rétegezve kerül be pár órára a hűtőbe. Ezután már csak türelmesnek kell lennünk… A ropogós tészta és a habkönnyű töltelék pedig minden várakozást megér.
Ropogós, szőlős joghurttorta
Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:
Elkészítés: Az egyik csomag előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd helyezzünk rá egy 24 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. Sütés közben a tészta egy kicsit összeugrik, ezért kell nagyobbra vágni… A körbevágott tésztát helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral, tegyünk rá egy tepsit, hogy sütés közben ne tudjon megemelkedni a tészta.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 10 percig. Ekkor óvatosan vegyük le a tepsit és a sütőpapírt a tésztáról, majd süssük tovább, szép pirosra, ropogósra.
A második csomag leveles tésztával is így járjunk el.
A harmadik csomag leveles tésztából szintén vágjunk ki egy 24 cm-es kört, majd vágjuk fel 8 egyenlő részre, és kicsit húzzuk távolabb egymástól a tésztacikkeket. (Ha vékonyabb szeleteket szeretnénk, akkor 12 cikkre vágjuk fel a tésztát.)
Helyezzük be a sütőbe, és süssük szép pirosra, ropogósra. Ezt a tésztát már nem kell sütőpapírral és tepsivel letakarni!
A szőlőt mossuk meg, majd szemezzük le. Ezután vágjuk félbe a szőlőszemeket, és távolítsuk el a magokat. Ehhez a sütihez érdemes nagyobb szemű szőlőt választani.
A tejszínt verjük fel kemény habbá a habfixálóval és ízlés szerinti porcukorral, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, és facsarjunk hozzá ízlés szerint citromlevet, majd keverjük simára. Közben kóstoljuk, nehogy nagyon savanyú legyen a krém!
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg teljesen fel nem oldódik, és éppen csak langyos nem lesz. Ekkor öntsük hozzá a joghurthoz, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a felvert tejszínhab felét, keverjük alaposan össze, majd keverjük hozzá a felezett szőlőszemeket is. Adjuk hozzá a maradék tejszínhabot, és óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy 23 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a krém felét, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. Végül egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, majd helyezzük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tálcára, tegyük a tetejére a felszeletelt tésztacikkeket, és szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.
Tálalás előtt, lehetőleg recés késsel, szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. A ropogós tésztarétegek a habkönnyű citromos krémmel nagyon finomak, de csak ha frissen fogyasztjuk. Másnapra sajnos a ropogós tészta a krémtől felpuhul, és igaz, úgy is finom, de már nem az igazi.