A napsárga sütőtöknek nehéz ellenállni, olyan vidám, csábító a színe. De nem is kell, mert egészséges, rostokban gazdag, sütve édes, így nagyon jó alapja lehet egészséges desszerteknek.
A sütőtökös muffin nagyon jó reggelire, uzsonnára, sokáig puha marad a sütőtök nedvességtartalmának köszönhetően. A muffin legnagyobb hányadát a sütőtök adja, cukor alig kerül bele, liszt sem túl sok. Érdemes nagyobb adag sütőtököt sütni, az egyik részét megehetjük magában, de készíthetünk belőle krémlevest, pürét is, és persze ezt a fahéjjal illatosított muffint.
Nagyon kellemes, ruganyos az állaga, a tetejére szórt dió pedig sülés közben illatosra pörkölődik. A szőlőmagolaj helyett használható nyugodtan más, semlegesebb ízű olaj, a cukor helyett méz vagy pürésített datolya. Egy csésze teával vagy pohár mandulatejjel tökéletes reggeli vagy uzsonna, amit a gyerekek is nagyon szeretnek.
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
Elkészítése: A meghámozott, kimagozott, kis darabokra vágott sütőtököt megsütjük, pürésítjük, és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a szőlőmagolajat és a kihűlt tökpürét. Egy másik tálban elvegyítjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a szodabikarbónát, a fahéjat és a csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk, és a papírkapszlikkal bélelt muffinsütő mélyedéseibe elosztjuk a tésztát.
Tetejét megszórjuk dióbéllel, és 170 fokos sütőben megsütjük.