Az ősz olyan sok búcsúzással és lemondással jár, de azért jó is van benne: például a napsárga sütőtök, ami minden fogást felvidít meleg színével, édeskés aromáival. Most baconnel és kecskesajttal sütöttük leveles tésztán – gyors és különleges vacsoraként lekörözhetetlen!
A kész leveles tészta életmentő alapanyag szaladós napokon, hiszen sokféle lepény vagy quiche alapja lehet. Az összeállítás pár perc csupán, utána fél óra sütés, közben készülhet mellé egy könnyű saláta, és máris kész a szívet-lelket-testet melengető fogás.
A sütőtök hamar megsül, ha apróbb kockákra vágjuk. Igaz, kicsit kemény dió a felvágás, de ha először szeletekre vágjuk, majd azt kockázzuk, nem is olyan nagy kihívás. Édeskés ízét jól ellensúlyozhatjuk egy kis sós baconnel és olajbogyóval, valamint sajttal. Mi most kecskesajtot használtunk hozzá, de aki nem szereti vagy másra vágyik, nyugodtan készítse fetával, juhtúróval, gorgonzolával vagy más krémsajttal.
Sütőtökös pite baconnel és kecskesajttal
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát apróra felkockázzuk.
A leveles tésztát kicsomagoljuk, kibélelünk vele egy piteformát. A sajtkrémet enyhén sózzuk, borsozzuk, finomra vágott bazsalikomot adunk hozzá, kikeverjük, majd a leveles tésztát megkenjük vele. Rászórjuk a felkockázott sütőtököt, az olajbogyót, majd kirakjuk a kis darabokra vágott kecskesajttal és baconnel.
A pitét 200 fokra melegített sütőbe toljuk, és kb. 25–30 perc alatt megsütjük. Salátával, felnőtteknek egy pohár fehérborral kínáljuk, vendégvárónak is tökéletes!