Írd be, mit keresel:

Tényleg ártalmas a mikró?

Ettől meg kell őrülni! Folyton piacra dobnak valamit, ami igen áldásos lehetne az életünkben, majd ráfogják, hogy életveszélyes. A mikró például felgyorsítja, leegyszerűsíti a főzést, már el sem lehet képzelni nélküle egy modern konyhát, erre most mindenhol azt hallani, hogy juj, ártalmas, radioaktív, rákkeltő – és sorolhatnám. 

Cookta - 2016.09.23.
Tényleg ártalmas a mikró?

Bevallom, nekem van mikróm, és alapvetően kedveljük is egymást, bár megőriztük a három lépés távolságot. Mindennap használom, de főzésre szinte soha. Viszont abban forralok teavizet, kávévizet, abban melegítem a frigóból kivett kész tegnapi kaját, és más trükkökre is be szoktam vetni. 

Például isteni sült krumplit készítek úgy, hogy megmosom a burgit, beteszem egy nejlonzacsiba, a zacsi száját alaposan becsomózom, majd ahány krumpli, annyi percre beteszem a mikróba. A zacsi felfújódik, a krumpli pikk-pakk megpuhul. Ekkor kiveszem, héjastól felszeletelem, forró zsírba dobálom egy-két percre, és már kész is a belül omlós, kívül piros, mennyei köretem.

Erre most azt olvasom, hogy mindez nagy hiba, mert a mikrohullámok megváltoztatják az ételek molekulaszerkezetét, ami nagyobb baj, mint azt elsőre gondolnánk. 

Forrás:
iStock

Csínján a molekulákkal!

Ez a molekula-ügy azért rémisztő számomra, mert jól ismerem a japán tudós, Emoto vízkísérleteit. Szerinte a víz molekulaszerkezete akár a gondolat hatására is képes változni, és a környezetében levő többi vizet is megváltoztatni. És ha belegondolunk, hogy testünk is legalább 70 százalékban víz, na meg az ételeink nagy százaléka is az, nem mindegy, hogy a bevitt táplálék vagy folyadék molekulaszerkezete egészséget vagy betegséget közvetít-e felénk. 

Emoto elvégzett egy kísérletet: lefényképezte a 0 Celsius-fokos víz molekuláit, majd összehasonlította az ugyanolyan körülmények között tárolt, de „információval ellátott” víz molekuláival. Különböző üvegeket felirattal látott el, például az egyikre azt írta, szeretlek, a másikra, hogy gyűlöllek, majd megfigyelte a változást. A molekulaszerkezetek teljesen megváltoztak! A szeretlek víz molekulái gyönyörű, hópehelyszerű, csillag formába álltak, míg a gyűlöllek víz kaotikus, csúnya, zavaros szerkezetet produkált. Az agykontrollosok vallják, hogy a vizet hasonló módon arra is át lehet programozni, hogy akár gyógyításra, fogyókúrára, tisztításra is alkalmas legyen. Tehát akkor újra felteszem a kérdést: ha a mikróban megváltozik a dolgok molekulaszerkezete, vajon milyen üzenettel kódolt vizet viszünk be a testünkbe általa? 

De ugye nem?

Persze nem bizonyított, hogy a mikró ilyesmit művelne, bár az a hír is felröppent, hogy a gazdag társadalmak, például Svájc, már rég betiltották a mikrók reklámozását. A másik tábor viszont váltig állítja, hogy a mikró helyes használatával semmilyen kárt nem tudunk okozni, sőt: rengeteg energiát spórolhatunk meg általa, az ételekben több tápanyag marad, mintha főznénk, és a vitaminok is kevésbé sérülnek. 

Most akkor mikrózzunk vagy ne?

Ez itt a kérdés. Nos, ha már van mikrónk, talán kár volna kidobni, de próbáljuk minimálisra csökkenteni a használatát. 
– Ha nem is kapcsoljuk be, tároló doboznak kiváló, mert hermetikusan zárul. Tartsunk benne például olyan dolgokat, amiket bár hűteni nem kell, de az asztalon megmásznák a legyek.
– Ha mégis bekapcsoljuk, legyünk azért óvatosak. Sose legyünk három méternél közelebb a működő mikróhoz. Jó, ezek nyilván nem radioaktív sugarak, de attól még lehetnek ártalmasak.

Ti mit gondoltok?

 

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.