Írd be, mit keresel:

A legfinomabb érlelt hús – házilag

Manapság mindenki találkozhatott menő henteseknél vagy igényesebb boltokban érlelt marhahússal. Bevallom, pár évvel ezelőtt hallottam csak én is erről a műfajról. Azelőtt mindenki, ha marhasteak sütése került szóba, akkor egyfajta titkos pácolásról, valamint mustáros olajban tárolt húsokról áradozott.

Cookta - 2016.09.24.
A legfinomabb érlelt hús – házilag

Nos, kijelenthetem, hogy a jófajta marhahúshoz semmilyen titkos pác nem szükséges. Elegendő, ha szakszerűen érlelődik, speciális hűtőkben, melynek a tulajdonsága az, hogy állandó hőmérséklet mellett ideális páratartalmat biztosít a húsnak, így szárazon tud érlelődni. Az illata, íze, állaga pedig össze sem vethető a frissen vágott húséval. 

Érlelés alatt a hús szerkezetében olyan biokémiai folyamatok zajlanak, melyek nemcsak, hogy sokkal porhanyósabbá teszik a húst, hanem mélyebb, mogyorós, diós ízekkel is felruházzák. Ezekhez a húsokhoz méregdrágán juthatunk hozzá, nem ritka a 8–10 ezer forintos kiló ár, de ha ez a hús a manapság népszerű, eredetvédett speciális marhákból származik, mint például az angus vagy a charolais, akkor az ár könnyedén 10 ezer forint fölé is emelkedhet. A világ legdrágább marhahúsa Japánból származik, és több százezer forintot is elérheti a kiló ára. Jómagam egyszer kóstoltam ilyen, vagyu marhahúst, és valóban elképesztő minőségű. Speciális zsírszerkezete miatt szinte márványos a hús, ennek köszönhetően fantasztikus ízű, nem beszélve arról, hogy tényleg 1-2 percig kell csak sütni.

Forrás:
Mikes Márk

Régóta foglalkoztat, hogy miként lehet otthoni körülmények között húst érlelni. Létezik egy speciális érlelő zsák, melyben a hús csak kifelé párolog, és akár 25–30 napig is vígan „elvan” a zsákban, miközben a hús víztartalma folyamatosan csökken, ezzel együtt zsugorodik a zsák is a hússal együtt. 

Én egy ennél sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldással próbálkoztam, és kijelenthetem: a hús érlelése tökéletesen sikerült, szinte alig kellett sütnöm, csodálatosan omlott. 

Magyar tarka bika rostélyosát egyszerű sütőpapírba csomagoltam, és a hűtő jól szellőző részére tettem, kezdetben naponta átcsomagolva és forgatva, 5-6 nap után pedig 2-3 naponta ismételtem meg ugyanezt. 12 napos érlelés után kóstoltam meg először, majd 20 nap lett a vége. Kétujjnyi szeleteket vágva sütöttem meg, és akik csak kóstolták, mindannyian el voltak ájulva. Pedig semmi más nem volt rajta, mint só, bors és olívaolaj. 

Forrás:
Mikes Márk

A hús sütését magas hőmérsékleten kezdem, hogy kérget kapjon. Ezt mintegy 2-2 percig mindkét oldalán elvégzem, majd a hőfokot alacsonyabbra véve vajat teszek a serpenyőbe, és kanállal folyamatosan locsolom az enyhén karamellizált olvadt vajjal. Ha valaki kedveli, egy friss rozmaringágat is tehet a vajhoz. További 1-1 percig sütöm, majd 15 percre 150 fokos sütőbe teszem. Ezzel a technikával a hús maghője 65 fok, vagyis enyhén rózsaszín lesz. 

Próbáljátok ki az otthoni húsérlelést, nem fogtok csalódni!

Forrás:
Mikes Márk

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.