Ennek az ételnek az inspirációját egy balatoni étterem adta. Az ízek és állagok mellett a sokszínűségével vett le a lábamról. Az egyik nagy kedvencemmel készítettem, vagyis a saját házi érlelt rostélyosomból kanyarítottam egy emberes szeletet, melyet a szokásos technikával sütöttem meg.
Hozzá egy pofonegyszerű gersli „rizottót” töltöttem egy szép kápiapaprikába, melyet a sütőben véglegesítettem. Az egésznek pedig egy diszkréten fokhagymás kukoricakrém ad alapot, és az édes vonalat teremti meg az összképben.
Egyszerű, de nagyon izgalmas fogás, jó szívvel ajánlom mindenkinek, akár ünnepi alkalomra is!
Érlelt rostélyos kukoricakrémmel és gerslivel töltött kápiával
Hozzávalók:
A kukoricakrémhez:
A töltött paprikához:
Elkészítés: A gersli „rizottóval” kezdjük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolaj és vaj keverékén megpároljuk. Hozzáöntjük a gerslit. Sózzuk, borsozzuk, majd a kukorica főzőlevével felöntjük, és 15 percig főzzük, míg a levét szépen magába szívja és kellően megpuhul. Enyhén roppanós állagú az ideális. A kicsumázott kápiapaprikába töltjük, majd félretesszük.
A rostélyost sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal megkenjük, majd forró serpenyőben oldalanként 2-2 percig kérgezzük. A hőfokot visszavesszük. Egy vajkockát és egy rozmaringágat dobunk bele, mellyel folyamatosan locsoljuk a hús felületét.
Így hőkezeljük még 1-2 percig, majd a kápiákkal együtt 150 fokos sütőbe tesszük, és 12-13 percig sütjük.
A kukoricakrémhez a főtt kukorica csövéről levágjuk a kukoricaszemeket, majd a fokhagymával és a tejszínnel együtt turmixgépbe tesszük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd simára turmixoljuk. Ha valaki egészen selymes krémet szeretne, akkor át is lehet szűrni, de én rusztikusan hagytam.
Tálalás: A tányér közepére öntjük a kukoricakrémet. A rostélyost ízlés szerint felszeleteljük, majd a krém közepére helyezzük. A felszeletelt kápiákat a krém szélén elhelyezzük. Kedvünk szerint zöld csírákkal, fűszerlevelekkel díszíthetjük. A hús szaftjával meglocsoljuk.
Jó étvágyat!