Illatos, kívül ropogós, belül puha zsemlék következnek, glutén-, tej-, tojás-, élesztő- és cukormentesen, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó lisztekből. Egy falat egészség, kelesztés és macera nélkül!
Időnként jólesik egy kicsit „szabadságra menni” a konyhából is, de a boltokban sajnos még nem találtam olyan kenyeret vagy zsemlét, ami megfelelne a szokásos feltételeimnek, tehát: legyen glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes, inzulinrezisztancia-barát a termék. Emiatt hónapokig a kenyérféle elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást a mindenmentes étkezésben.
Ezért is örültem meg annyira, amikor végre sikerült kikísérletezni egy olyan zsemlereceptet, ami gyorsan összeállítható, sokáig eláll és fagyasztható. Rengeteg időt spórolt már nekem ez a recept.
Ezen kívül pedig nem is említettem, mi a legjobb benne: gyönyörű, ropogós és nagyon laktató zsemlék ezek, amik visszaadták a frissen sült, illatozó péksütik és szendvicsek iránti rajongásom. Cseppet sem emlékeztetnek a szokásos kemény, tömör és azonnal megszikkadó bolti zsemlékre. Ez a zsemle sokáig friss marad, ráadásul készíthetsz nagyobb adagot is, hiszen akár hetekig is eláll, ha lefagyasztod és csak reggeli előtt teszed be a mikróba – és még úgy is finom. Az első próbálkozás óta legalább huszonötször elkészítettem már, mindig hipp-hopp megvolt, sőt, még a gluténevő barátaink is elkérték a receptet, amit mindig hatalmas elismerésként könyvelek el.
Tápanyagtartalom
Számításaim szerint a teljes recept nagyjából 168 g IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz, én 6-7 darabra szoktam osztani a tésztát, tehát egy mindenmentes zsemle szénhidráttartalma (6 darab esetén) 28 g. Pont ideális egy egészségtudatos és/vagy inzulinrezisztancia-barát reggelihez vagy vacsorához. A felhasznált liszteknek köszönhetően tele van élelmi rosttal, növényi fehérjével és B-vitaminokkal.
Könnyű bánni a tésztával, villámgyorsan összedobható, és még számtalan variációt is kitalálhatunk az ízesítésre. Én legutóbb kiegészítettem az alapreceptet egy kis szárított paradicsommal és kakukkfűvel. Isteni volt!
Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a recept! 🙂
Mindenmentes zsemle egyszerűen
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Egy nagyobb tálban keverjük el az útifűmaghéjat és a vizet. Várjunk 5 percet, hogy legyen ideje a maghéjnak minél több vizet felvenni. Amíg várakozunk, kimérhetjük a liszteket.
Az idő elteltével adjuk hozzá az olajat, a sót és az aszkorbinsavat a vízhez. Miután jól elkevertük, jöhetnek bele a száraz hozzávalók: a lisztek, a pehely és a szódabikarbóna. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egynemű nem lesz. Ekkor már elválik a tál falától, és könnyű lesz kezelni is.
Olajos kézzel formáljunk kis gombócokat, helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Alul-felül sütés mellett 45 perc alatt készen is lesznek a zsemlék.
Jó étvágyat hozzá!