Írd be, mit keresel:

Mindenmentes zsemle rekordidő alatt

Illatos, kívül ropogós, belül puha zsemlék következnek, glutén-, tej-, tojás-, élesztő- és cukormentesen, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó lisztekből. Egy falat egészség, kelesztés és macera nélkül!

Cookta - 2016.09.28.
Mindenmentes zsemle rekordidő alatt

Időnként jólesik egy kicsit „szabadságra menni” a konyhából is, de a boltokban sajnos még nem találtam olyan kenyeret vagy zsemlét, ami megfelelne a szokásos feltételeimnek, tehát: legyen glutén-, tej-, tojás- és kukoricamentes, inzulinrezisztancia-barát a termék. Emiatt hónapokig a kenyérféle elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást a mindenmentes étkezésben.

Ezért is örültem meg annyira, amikor végre sikerült kikísérletezni egy olyan zsemlereceptet, ami gyorsan összeállítható, sokáig eláll és fagyasztható. Rengeteg időt spórolt már nekem ez a recept.

Ezen kívül pedig nem is említettem, mi a legjobb benne: gyönyörű, ropogós és nagyon laktató zsemlék ezek, amik visszaadták a frissen sült, illatozó péksütik és szendvicsek iránti rajongásom. Cseppet sem emlékeztetnek a szokásos kemény, tömör és azonnal megszikkadó bolti zsemlékre. Ez a zsemle sokáig friss marad, ráadásul készíthetsz nagyobb adagot is, hiszen akár hetekig is eláll, ha lefagyasztod és csak reggeli előtt teszed be a mikróba – és még úgy is finom. Az első próbálkozás óta legalább huszonötször elkészítettem már, mindig hipp-hopp megvolt, sőt, még a gluténevő barátaink is elkérték a receptet, amit mindig hatalmas elismerésként könyvelek el. 

Forrás:
Zita

Tápanyagtartalom

Számításaim szerint a teljes recept nagyjából 168 g IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz, én 6-7 darabra szoktam osztani a tésztát, tehát egy mindenmentes zsemle szénhidráttartalma (6 darab esetén) 28 g. Pont ideális egy egészségtudatos és/vagy inzulinrezisztancia-barát reggelihez vagy vacsorához. A felhasznált liszteknek köszönhetően tele van élelmi rosttal, növényi fehérjével és B-vitaminokkal.

Könnyű bánni a tésztával, villámgyorsan összedobható, és még számtalan variációt is kitalálhatunk az ízesítésre. Én legutóbb kiegészítettem az alapreceptet egy kis szárított paradicsommal és kakukkfűvel. Isteni volt!

Forrás:
Zita

Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a recept! 🙂

Mindenmentes zsemle egyszerűen

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 g aszkorbinsav (vagy 1 evőkanál almaecet)
  • 1 teáskanál só
  • 2 púpos evőkanál útifűmaghéj
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 1 dl kölesliszt
  • 1 dl hajdinaliszt
  • 1 dl barna rizsliszt

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

Egy nagyobb tálban keverjük el az útifűmaghéjat és a vizet. Várjunk 5 percet, hogy legyen ideje a maghéjnak minél több vizet felvenni. Amíg várakozunk, kimérhetjük a liszteket.

Az idő elteltével adjuk hozzá az olajat, a sót és az aszkorbinsavat a vízhez. Miután jól elkevertük, jöhetnek bele a száraz hozzávalók: a lisztek, a pehely és a szódabikarbóna. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egynemű nem lesz. Ekkor már elválik a tál falától, és könnyű lesz kezelni is.

Olajos kézzel formáljunk kis gombócokat, helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Alul-felül sütés mellett 45 perc alatt készen is lesznek a zsemlék.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás:
Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.