Szeptember végén a padlizsántól még nem tudunk elszakadni, de a sütőtöknek sem tudunk ellenállni, így történt, hogy ez a két megosztó zöldség lett a kerti partira készülő minipiték főszereplője.
Bár a padlizsán és a sütőtök is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még mindig vannak olyanok, akik idegenkednek tőle. A tapasztalat azt mutatja, hogy változatosan készítve és más alapanyagokkal jól kombinálva azért pikk-pakk gazdára lelnek a zöldségrezisztenseknél is – például ilyen kis ropogós, leveles tésztás piték feltétjeként, persze finom sajtokkal kombinálva.
Arra azért ügyeltünk, hogy vagy padlizsános, vagy sütőtökös legyen a falat, mert a kettő egyben akár túl nagy kihívás is lehet egyes vendégeknek, így mindkettőhöz más sajt és más zöldfűszer kerülhetett. Erre a receptre is igaz, hogy gyors, egyszerű – és persze ki lehet próbálni más zöldségekkel, de akár egy kis kolbásszal, sonkával, baconnel gazdagítva is.
Mini leveles piték
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, és a padlizsánnal együtt felszeleteljük. Picit megsózzuk, majd serpenyőben, pár csepp olívaolajon mindkét oldalukon elősütjük, félretesszük.
A leveles tésztát kiterítjük, féltenyérnyi darabokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A fokhagymát a tejfölbe reszeljük, kevés sót adunk hozzá, elkeverjük, és a leveles tésztákat 1-1 kanál fűszeres tejföllel megkenjük. Kirakjuk egy részét a sült padlizsánnal, másik felét a sült sütőtökkel, és mindet megszórjuk a felaprított újhagymával.
A mozzarellát és a fetát felkockázzuk. A padlizsános minipitékre mozzarellát és kakukkfüvet, a sütőtökösökre fetát, reszelt sajtot és rozmaringot teszünk.
180 fokos sütőbe toljuk, és 15 perc alatt megsütjük. Kivéve borsot őrölünk rá, és melegen kínáljuk akár magában, akár salátával.