Tök jó, mert itt a sütőtök szezonja. Én imádom, de a legújabb kedvencem a sütőtökös zabkása lett. Jó hír, hogy amellett, hogy finom, igencsak diétás ételnek számít!
A sportolók körében már elterjedt a zabpehely / zabkása fogyasztásának fontossága, mivel glikémiás indexét tekintve közepes felszívódású, így viszonylag hosszan okoz teltségérzetet. Magas a rosttartalma, és jelentős ásványianyag- és vitaminforrás is egyben.
A sütőtök szintén magas rost- és alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így kiváló fogyókúrás étel, ráadásul rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.
Nagyon egyszerű elkészíteni, kiadós és elárulom: nem kell pepecselni a tök hámozásával, magozásával és darabolásával. Én egyben sütöm meg, a puha sütőtökkel jóval kevesebb a macera, mint amikor nyersen farigcsálja az ember. Próbáljátok ki!
Sütőtökös zabkása
Hozzávalók:
Elkészítés: Először a tököt puhára sütjük 180 fokon kb. 1 óra alatt a sütőben.
Eközben forralunk egy kis vizet, és a natúr zabpelyhet beleöntjük, így egy sima zabkását fogunk kapni.
Ha kész a sütőtök, kibelezzük, és a puha belsejét villával összetörjük, majd hozzákeverjük a zabkásához. A két almát is belereszeljük, és fűszerezzük a mézessütemény-fűszerkeverékkel, mézzel és mogyoróval még tetszés szerint. Így idézve elő egy kis karácsonyi hangulatot! 🙂