A mákos guba az egyik legegyszerűbb desszert, ami tökéletes „második” egy tartalmas leves után. Egy gulyás vagy bableves után elképzelni sem lehet jobbat a szaftos, de nem tocsogós, a tetején kissé ropogósra sült mákos kiflifelfújtnál.
Érdekes módon bár egyszerű étel, mégis helye van sok családban az ünnepi, főként a karácsonyi asztalon. Ennek oka, hogy a máknak sokáig mágikus hatást tulajdonítottak. Persze nem bódulást, tudatmódosulást jelent ez a mágikus hatás, ez ma már tudományosan bizonyított: az apró szemű mák – ahogy a lencse is – a bőséget, gazdagságot jelképezi népi kultúrában, így ünnepek idején – és nem csak akkor! – nagyon is helye van az asztalon.
A mákos guba nagyon egyszerűen elkészíthető desszert, tulajdonképpen percek alatt összeállítható, és egy rövid sütés után már tálalható is. Vannak, akik a gubát maguk sütik: kelt tésztát készítenek, majd hengereket sodornak belőle, kelesztik és megsütik. A kisült tésztát aztán felszeletelik, szikkasztják, majd ezt használják a mákos guba alapjaként. Ezt a műveletet megspórolhatjuk, ha szikkadt kiflit használunk.
Igaz, hogy kevesen, de léteznek olyanok, akik a mákot nem kedvelik: ők készíthetnek diós gubát, de kissé megpirított, majd ledarált mogyoróval is nagyon finom a guba. Vannak, akik a guba tetejére édes tojásfehérjehabot halmoznak, és a máglyarakáshoz vagy a rákóczi túróshoz hasonlóan rásütik, így még ünnepibbé téve, de készíthetünk hozzá egy kis házi vaníliasodót is, ez is gyorsan és egyszerűen elkészül. Lebeszélünk mindenkit a híg vaníliapudingról – ennél sokkal finomabb a házi sodó, mindjárt mutatjuk is, hogyan készül!
Mákos guba vaníliaszósszal
Hozzávalók:
A vaníliasodóhoz:
Elkészítés: A tejet összemelegítjük a vaníliás cukorral, 2 evőkanál mézzel és a vajjal.
A citrom héját a cukros darált mákhoz reszeljük, majd a mákot az édes tejhez adjuk.
A szikkadt kifliket felkarikázzuk, a mákos tejbe forgatjuk, hagyjuk, hogy megszívják magukat, majd kivajazott sütőformába tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig pirítjuk.
A vaníliasodóhoz a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk 70 ml tejet, ezzel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet feltesszük főni, majd ha forró, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük.
A meleg mákos gubát a vaníliasodóval tálaljuk.