Írd be, mit keresel:

Tészta pikáns mártással és szűzérmével, ünnepi kiadásban

Bár a tésztaételek nagy erénye, hogy gyorsan elkészülnek, néha érdemes egy kicsit több időt szánni rá, mert elképesztően finom és kimondottan ünnepi fogás kerekedhet belőle – mint az alábbi receptben.

Cookta - 2016.10.01.
Tészta pikáns mártással és szűzérmével, ünnepi kiadásban

Akinek van tésztagépe, jól tudja, hogy a házi, friss tészta össze sem hasonlítható a száraztésztával: egyszerűen más minőség, más állag – egy csoda! A tészta összeállítása nem bonyolult, a nyújtás már egy kis rutint követel, de tésztagéppel ez is könnyen megy.

Olvasónk, Szilvia, a saját készítésű szélesmetélthez ünnepi feltétet és szószt készített, mégpedig sült kápiapaprikából, pikánsan, illetve a legnemesebb sertéshúsból, vagyis szűzérméből, finom zöldfűszerekkel és kevés pikáns mustárral. A szószt a sült paprika mellett fehérbor, fokhagyma és rozmaring teszi izgalmassá, akik szeretik a kissé csípős ízvilágot, egy kis Tabasco szósszal is megbolondíthatják.

Forrás:
Gáyer Szilvia

Pikáns paprikakrémes tagliatelle szűzérmével

Hozzávalók 2 személynek:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 g só
  • 5 g olívaolaj

A paprikakrémhez:

  • 3 db kápiapaprika 
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál Tabasco
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dl alaplé
  • 1 ág rozmaring
  • petrezselyemlevél

A szűzérméhez:

  • 50 dkg sertésszűz
  • só, bors
  • kakukkfű
  • borsikafű
  • kevés dijoni mustár
  • olívaolaj

Elkészítés: Elkészítem a tésztát az alapanyagokból, vagyis a lisztet az egész tojásokkal, sóval és egy kevés olívaolajjal összegyúrom, és fóliába tekerve pihentetem kb. 30 percig a hűtőben, míg elkészítem az étel többi részét.

A kápiapaprikát sütőlapra teszem, és 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt megsütöm, majd egy lezárható fedelű műanyag edénybe teszem 10 percre, míg kicsit hűl és a héja felpuhul. Ezután lehúzom a bőrét és kiemelem a csumáját, a húsát félreteszem.

A húshoz a fűszereket – a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a borsikafüvet – mozsárba teszem, összetöröm őket. Kiterítem egy tányérra. 

A szűzérmét megtisztítom, lehártyázom, majd vékonyan bekenem a mustárral, hogy mindenhol fedje a húst, majd megforgatom a fűszeres keverékben.

Egy serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a húsra kérget sütök, kiveszem, félreteszem.

A serpenyőbe beleöntöm a fehérbort, és amikor a nagy része elforrt, beleszórom az apróra vágott rozmaringleveleket és a fokhagymát. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt, kicsit lepirítom. Felöntöm az alaplével, majd jól elkeverem. Ezután belehelyezem a húst, és 12–15 percig párolom benne. Közben érdemes forgatni, locsolgatni a húst. 

Majd kiveszem a húst, és a szószt a sült kápiapaprikával összeturmixolom. Ha kell, még ízesítem, majd visszateszem a húst, és további 10 percig a hússal együtt főzöm.

Közben vizet forralok, és kifőzöm a kinyújtott, felcsíkozott tésztát (tésztagéppel 6-osig szoktam nyújtani).

10 perc után a húst újra kiveszem, és 5–8 percig pihentetem. A szószhoz hozzáteszek egy kis evőkanál Tabascót és felaprított petrezselyemlevelet. Egy kis szószt félreteszek a húshoz, a maradék szószt pedig összekeverem a kifőtt tésztával.

Tálalásnál a tésztára helyezem az elkészült szűzérmeszeleteket, majd a félretett szósszal kicsit meglocsolom.

Forrás:
Gáyer Szilvia

A receptet és a fotót Gáyer Szilvia küldte. Köszönjük!

Olvasóink tésztás receptjeit várjuk receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.