Bár a tésztaételek nagy erénye, hogy gyorsan elkészülnek, néha érdemes egy kicsit több időt szánni rá, mert elképesztően finom és kimondottan ünnepi fogás kerekedhet belőle – mint az alábbi receptben.
Akinek van tésztagépe, jól tudja, hogy a házi, friss tészta össze sem hasonlítható a száraztésztával: egyszerűen más minőség, más állag – egy csoda! A tészta összeállítása nem bonyolult, a nyújtás már egy kis rutint követel, de tésztagéppel ez is könnyen megy.
Olvasónk, Szilvia, a saját készítésű szélesmetélthez ünnepi feltétet és szószt készített, mégpedig sült kápiapaprikából, pikánsan, illetve a legnemesebb sertéshúsból, vagyis szűzérméből, finom zöldfűszerekkel és kevés pikáns mustárral. A szószt a sült paprika mellett fehérbor, fokhagyma és rozmaring teszi izgalmassá, akik szeretik a kissé csípős ízvilágot, egy kis Tabasco szósszal is megbolondíthatják.
Pikáns paprikakrémes tagliatelle szűzérmével
Hozzávalók 2 személynek:
A tésztához:
A paprikakrémhez:
A szűzérméhez:
Elkészítés: Elkészítem a tésztát az alapanyagokból, vagyis a lisztet az egész tojásokkal, sóval és egy kevés olívaolajjal összegyúrom, és fóliába tekerve pihentetem kb. 30 percig a hűtőben, míg elkészítem az étel többi részét.
A kápiapaprikát sütőlapra teszem, és 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt megsütöm, majd egy lezárható fedelű műanyag edénybe teszem 10 percre, míg kicsit hűl és a héja felpuhul. Ezután lehúzom a bőrét és kiemelem a csumáját, a húsát félreteszem.
A húshoz a fűszereket – a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a borsikafüvet – mozsárba teszem, összetöröm őket. Kiterítem egy tányérra.
A szűzérmét megtisztítom, lehártyázom, majd vékonyan bekenem a mustárral, hogy mindenhol fedje a húst, majd megforgatom a fűszeres keverékben.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a húsra kérget sütök, kiveszem, félreteszem.
A serpenyőbe beleöntöm a fehérbort, és amikor a nagy része elforrt, beleszórom az apróra vágott rozmaringleveleket és a fokhagymát. Hozzáadom a paradicsomsűrítményt, kicsit lepirítom. Felöntöm az alaplével, majd jól elkeverem. Ezután belehelyezem a húst, és 12–15 percig párolom benne. Közben érdemes forgatni, locsolgatni a húst.
Majd kiveszem a húst, és a szószt a sült kápiapaprikával összeturmixolom. Ha kell, még ízesítem, majd visszateszem a húst, és további 10 percig a hússal együtt főzöm.
Közben vizet forralok, és kifőzöm a kinyújtott, felcsíkozott tésztát (tésztagéppel 6-osig szoktam nyújtani).
10 perc után a húst újra kiveszem, és 5–8 percig pihentetem. A szószhoz hozzáteszek egy kis evőkanál Tabascót és felaprított petrezselyemlevelet. Egy kis szószt félreteszek a húshoz, a maradék szószt pedig összekeverem a kifőtt tésztával.
Tálalásnál a tésztára helyezem az elkészült szűzérmeszeleteket, majd a félretett szósszal kicsit meglocsolom.
A receptet és a fotót Gáyer Szilvia küldte. Köszönjük!