A gomba szuperélelmiszernek számító nagyon egészséges alapanyagunk, szerencsére egész évben kapható, legalábbis a termesztett csiperke és laska. Rengeteg módon készíthetjük, és főszerepet is kaphat például egy gombapaprikásban vagy egy könnyű, selymes levesben.
A gombaleves variációinak se szeri, se száma: lehet magyaros kis pirospaprikával, tárkonyos, petrezselymes, kakukkfüves, selymesíthetjük tejszínnel, tejföllel, gazdagíthatjuk leveszöldségekkel, galuskával, de akár krémleves is készülhet a sokarcú gombából.
Persze a leves ízvilágát az is meghatározza, hogy milyen gombát használunk: a legsemlegesebb a csiperke és a laska, a termesztett barna csiperke már kissé karakteresebb, de erdei gombákkal egészen káprázatos, ízekben és illatokban gazdag fogást varázsolhatunk. Ha mi magunk szedjük, mindig ellenőriztessük, de szerencsére ma már fagyasztva is kapható erdei gomba, vargánya. Ha csak 1-2 marékkal teszünk ebből a levesbe, akkor is gazdag aromát kölcsönöz neki, de szárított, forró vízbe áztatott gombával is ízesíthetjük a gombalevest.
Most egy egyszerű, gyors alapreceptet mutatunk, petrezselymes, tejszínes változatban.
Tejszínes-petrezselymes gombaleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A lábas aljára kis olívaolajat öntünk, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymákat, kicsi pirítás után rádobjuk a felszeletelt gombákat, és nagy lángon megpirítjuk.
Amikor megpirult, rászórjuk a lisztet, majd felöntjük alaplével.
Így főzzük 10 percig, majd végül hozzáöntjük a tejszínt, és megszórjuk petrezselyemzölddel.
Összeforraljuk, majd tálaljuk.