Írd be, mit keresel:

Gombaleves – gyors és kiadós klasszikus mindenkorra

A gomba szuperélelmiszernek számító nagyon egészséges alapanyagunk, szerencsére egész évben kapható, legalábbis a termesztett csiperke és laska. Rengeteg módon készíthetjük, és főszerepet is kaphat például egy gombapaprikásban vagy egy könnyű, selymes levesben.

Cookta - 2016.10.03.
Gombaleves – gyors és kiadós klasszikus mindenkorra

A gombaleves variációinak se szeri, se száma: lehet magyaros kis pirospaprikával, tárkonyos, petrezselymes, kakukkfüves, selymesíthetjük tejszínnel, tejföllel, gazdagíthatjuk leveszöldségekkel, galuskával, de akár krémleves is készülhet a sokarcú gombából. 

Persze a leves ízvilágát az is meghatározza, hogy milyen gombát használunk: a legsemlegesebb a csiperke és a laska, a termesztett barna csiperke már kissé karakteresebb, de erdei gombákkal egészen káprázatos, ízekben és illatokban gazdag fogást varázsolhatunk. Ha mi magunk szedjük, mindig ellenőriztessük, de szerencsére ma már fagyasztva is kapható erdei gomba, vargánya. Ha csak 1-2 marékkal teszünk ebből a levesbe, akkor is gazdag aromát kölcsönöz neki, de szárított, forró vízbe áztatott gombával is ízesíthetjük a gombalevest.

Most egy egyszerű, gyors alapreceptet mutatunk, petrezselymes, tejszínes változatban.

Forrás:
Hámori Zsófia

Tejszínes-petrezselymes gombaleves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg fehér vagy barna csiperke 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 liter alaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 maréknyi friss petrezselyemzöld

Elkészítés: A lábas aljára kis olívaolajat öntünk, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymákat, kicsi pirítás után rádobjuk a felszeletelt gombákat, és nagy lángon megpirítjuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Amikor megpirult, rászórjuk a lisztet, majd felöntjük alaplével.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Így főzzük 10 percig, majd végül hozzáöntjük a tejszínt, és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Összeforraljuk, majd tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.