Írd be, mit keresel:

Vargabéles – túró és tészta édesen, tökéletes összhangban

A vargabélesről kevesen tudják, hogy erdélyi desszert, mégpedig kolozsvári, és a Darvas család vendéglőjében született. Mivel a túró és a tészta is kedvelt, így a házasságukból született édes, vaníliás desszert hamar népszerűvé vált – és szerencsére még ma is az.

Cookta - 2016.10.03.
Vargabéles – túró és tészta édesen, tökéletes összhangban

A vargabélest könnyű összeállítani, egyszerű elkészíteni, és inkább másodikként fogyasztjuk, mint önálló desszertként, de ha nem tepsiben készítjük, akár torta is lehet belőle.

Ezt a túrós, tésztás és vaníliás édességet tálalhatjuk önmagában is, kis porcukorral meghintve, de nagyon jól illik hozzá a savanykás lekvár, sárgabarackkal és meggyel is mennyei, de készíthetünk hozzá egy villámgyors baracköntetet is, friss gyümölcsből vagy kompótból – ahogy olvasónk is tette –, aki ráadásul szép magas tortának sütötte meg kapcsos tortaformában.

Vargabéles tortának – baracköntettel

Hozzávalók:

  • 6 db réteslap
  • 17 dkg tészta (finommetélt vagy cérnametélt)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás (nagy)
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 45 dkg tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília-aroma (elhagyható)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál olvasztott vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés: A túrót keverjük el a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, a porcukor 2/3 részével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a vanília-aromával és a mazsolával. Adjuk hozzá a kifőzött, leszűrt cérnametéltet. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és óvatos mozdulattal keverjük a masszához.

Egy magas szélű tortaformát kenjünk ki olvasztott vajjal, béleljük ki az egyik réteg réteslappal. Kenjük meg olvasztott vajjal. Majd ugyanígy terítsünk bele még kettőt, mindegyiket vajjal megkenve. Öntsük bele a tölteléket, majd 3 db tortaforma nagyságú réteslapot vágjunk, és mindegyiket külön megkenve vajjal illesszük rá a töltelékre. A tetejét is meg kell kenni.

A vargabélest toljuk 180 fokos sütőbe, és süssük addig, amíg a teteje aranybarna színt kap.

Az öntethez télen konzerv sárgabarackot vagy őszibarackot, nyáron friss gyümölcsöt vagdossunk apróra, turmixoljuk össze, kevés mézzel ízesítsük. 

A bélest porcukorral meghintve, a baracköntettel tálaljuk. Jó étvágyat!

Forrás:
Kovács Ilona

A receptet és a fotót Kovács Ilona küldte. Köszönjük!

Olvasóink tésztás receptjeit várjuk receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.