A hamburger megosztó étel: tipikusan sok vacak és igénytelen változatot kóstolhattunk, ettől rátapadt sok negatív címke, pedig a szaftos húspogácsa, a jól variálható buci és a belevaló izgalmas szószok lehetőséget adnak arra, hogy a hamburger a világ egyik legfinomabb fogása legyen. Praktikus tippek és könyvajánló!
Szerencsére kezdi visszanyerni megbecsülését a hamburger, az igényesebb street food éttermeknek, a bloggereknek és a házi változatoknak köszönhetően. Minőségi éttermek is az étlapjukra veszik, sokféle variációban kínálják az isteni húsos, halas, vegetáriánus, sőt, vegán burgereket. Ezen felbuzdulva pedig otthon is egyre gyakrabban készülnek a különféle, buciba rejtett, húsos és húsmentes hamburgerek.
Amerikainak gondoljuk, pedig eredetileg nem az az Újvilág, sőt az egész világ legnépszerűbb szendvicse, a hamburger. Ahogy a neve is árulkodik, német bevándorlók ismertették meg a népszerűségét megteremtő Amerikával a praktikus, sokféleképpen összeállítható, egyszerűen elkészíthető, könnyen fogyasztható, futtunkban is tökéletesen megehető street food fogást.
Klasszikusan marhahúsból készül, de a húspogácsa alapja lehet szaftos kacsa, karakteres bárány, halhús is, sőt akár vega vagy vegán zöldséges vagy tofus burger. Mi minden kerülhet még a buciba? Bőséges saláta, friss és szezonális zöldség, sajt, savanyúság, ketchup és más szósz, aioli, guacamole – mind jól illik a szaftosra sütött hamburgerhez. Temérdek a variációs lehetőség! És a köret is sokféle lehet: a sült krumplit is kiválthatjuk sütőben sült édesburgonyával, zeller-burgonya keverékkel, és persze a bucit is készíthetjük rozsosan, zabpelyhesen, de készíthetünk ciabattát is a burgerünkhöz.
A lehetőségek száma végtelen, de jó tudni, hogy ha otthon készítjük, nem kifejezetten fast food, merthogy a buci tésztájának kelnie kell. De megéri! Házi buci, házi húspogácsa, néhány isteni belevaló… Nem olyan bonyolult, viszont ellenállhatatlanul finom.
A legjobb burger otthon
Inspirációt és szuper receptötleteket kínál az Alexandra egyik legújabb szakácskönyve, A legjobb burger otthon. Nemcsak a streetfoodfüggő kamaszokat, de húsimádó, vega és vegán családtagjainkat is elkápráztathatjuk a házi burgerekkel.
Kedvenc Cookta-recept a könyvből:
Curryburger
Hozzávalók:
A húspogácsákhoz:
Valamint:
Elkészítés: A húspogácsához a zsemlét felkockázzuk, és a tejben kb. 10 percig áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A fűszerek kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. Ezután ízlés szerint fűszerezzük. Az így kapott masszából vizes kézzel négy húspogácsát formázunk, melyeknek mindkét oldalát 3-4 percig grillezzük.
A bucikat félbevágjuk, és a vágási felületüket rövid ideig grillezzük. A feltéthez a salátaleveleket megmossuk és lecsepegtetjük. A hagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük.
A hamburgerzsemlék alsó felére 1-1 kanál majonézt kenünk. Mindegyikre salátalevelet és hamburgerhúst teszünk. A maradék majonézt és a hagymakarikákat szétosztjuk a burgereken. Feltesszük a bucik felső részét, és azonnal tálaljuk.