A mákos tészta az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb étel, nagyon finom tud lenni, de sokak a menzák rémes kínálatára emlékeznek. Pedig egyszerűsége ellenére kiváló finomság, főleg egy kicsit továbbgondolva, gazdagítva.
A mákos laska szélesmetélt, darált mák, méz vagy cukor keveréke, kis vajon átforgatva, esetlegesen reszelt citrom- vagy narancshéjjal ízesítve. Tíz perc alatt kész, és egy tartalmas, gazdag leves után másodiknak tökéletes villámdesszert.
Olvasónk, Sarolta, néhány alma és tojás hozzáadásával viszont olyan mákos laskát készített, ami megállja a helyét egy ünnepi, de akár karácsonyi asztalon is, pedig igazán egyszerű. „Egyik hétköznap délután kívántam valami édeset, ami laktató és hamar el is készül. Volt otthon mák, így eszembe jutott, hogy milyen jólesne most egy kis mákos laska, de már untam a hagyományos verziót, ezért gondoltam, felturbózom kicsit. Végül megszületett ez a kis finomság.”
Mákos laska gazdagabban
Hozzávalók:
Elkészítés: A szélesmetélt tésztát lobogó sós vízben kifőzöm. Ezután összekeverem a darált, cukrozott mákkal, majd egy kisebb, magasabb falú tepsibe öntöm.
A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a tejfölhöz adom, illetve teszek még ehhez almalekvárt és cukrot ízlés szerint. Ezt is a mákos tésztához öntöm. Lereszelem a 3 db meghámozott almát, kinyomkodom a levét, majd ráhalmozom a tésztára.
Végezetül a felvert tojásfehérjéhez öntök egy kis almalekvárt, bevonom vele a tésztát és beteszem a forró sütőbe. Kb. 20–25 perc alatt addig sütöm, amíg a teteje meg nem barnul. Porcukorral vagy cukros tejföllel, almával tálalom, ki hogyan szereti. Vigyázat, gyorsan elfogy!
A receptet és a fotót Harsányi Sarolta küldte. Köszönjük!
Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>