Írd be, mit keresel:

Kenyérlángos, töki pompos, langalló

Olyan, mint a pizza, de mégsem. Otthonosabb, háziasabb, pedig az alapok hasonlók. Nincs paradicsomszósz, a tésztát pedig egy kis burgonyával vagy burgonyapehellyel dúsíthatjuk. Osztatlan sikert arat, érdemes kipróbálni olvasónk receptjét!

Cookta - 2016.10.09.
Kenyérlángos, töki pompos, langalló

„Ha főételnek tésztás finomságra vágyunk, nálunk a kenyérlángos vagy töki pompos a biztos befutó. Nagyon szeretem készíteni, mert rendkívül gyorsan elkészíthető étel, főleg ha ismered a fortélyát, és imádom benne azt is, hogy kedv szerint variálható rajta a feltét.

A kenyérlángos készítésének van két nagyon jó kis trükkje: az egyik, hogy főtt burgonya helyett készítheted burgonyapehellyel, ugyanolyan ízletes lesz, mintha főtt burgonyával készítenéd, sőt lehet, talán még jobb is lesz a tészta állaga tőle. 

A másik, hogy összeállíthatod reggel, munkába menet előtt, majd hűtőben kelesztve délutánra pehelykönnyű tésztát kapsz, amit csak tepsibe kell nyomkodnod és feltéttel ellátnod, majd irány a sütő!”

Forrás:
Mikus Melinda

Kenyérlángos vagy töki pompos

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag (115 g) burgonyapürépehely
  • 15 dkg joghurt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 kockacukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 dl meleg víz

A feltéthez:

  • 1 nagy pohár (45 dkg) tejföl
  • 1-2 gerezd tisztított, aprított fokhagyma
  • 15 dkg paprikás szalámi felkarikázva
  • 15 dkg olasz szalámi felkockázva
  • 1 nagyobb póréhagyma vagy 3-4 szál újhagyma felkarikázva
  • 15 dkg reszelt trappista vagy mozzarella sajt

Elkészítés: A tésztához a lisztet a pehellyel elkeverjük, beletesszük a sót. A tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, beleöntjük a joghurtot, majd a vizet. Dagasztógéppel jól kidolgozzuk, majd legvégül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig gyúrjuk, míg a tészta szép selymes és egynemű nem lesz. Ezután letakarva egy órát kelesztjük meleg helyen, vagy a hűtőbe téve és fóliával lefedve felhasználásig pihentetjük, utóbbi esetében szép lassan megkel a tészta.

Felhasználás előtt egy nagy méretű, kiolajozott tepsibe simítjuk. Elég csak kézzel kihúzni tepsi méretűre, de ki is nyújthatjuk méretre. A tetejére kenjük a fokhagymával elkevert tejfölt, rásorakoztatjuk a paprikás szalámit, megszórjuk a felkockázott olasz szalámival, majd a hagymával, végül meghintjük egyenletesen a reszelt sajttal. 

Még 20 percet pihentetjük, mielőtt sütőbe toljuk, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és pihentetés után 30 perc alatt megsütjük.

Melegen tálalva egy finom tojáslevessel vagy krumplilevessel kiadós ebéd vagy vacsora válik belőle. A maradék még másnap reggelire, tízóraira is ízletes, pár percre betesszük a melegszendvics sütőbe vagy a mikróba, és máris fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!

Forrás:
Mikus Melinda

A receptet és a fotót Mikus Melinda küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.