Olyan, mint a pizza, de mégsem. Otthonosabb, háziasabb, pedig az alapok hasonlók. Nincs paradicsomszósz, a tésztát pedig egy kis burgonyával vagy burgonyapehellyel dúsíthatjuk. Osztatlan sikert arat, érdemes kipróbálni olvasónk receptjét!
„Ha főételnek tésztás finomságra vágyunk, nálunk a kenyérlángos vagy töki pompos a biztos befutó. Nagyon szeretem készíteni, mert rendkívül gyorsan elkészíthető étel, főleg ha ismered a fortélyát, és imádom benne azt is, hogy kedv szerint variálható rajta a feltét.
A kenyérlángos készítésének van két nagyon jó kis trükkje: az egyik, hogy főtt burgonya helyett készítheted burgonyapehellyel, ugyanolyan ízletes lesz, mintha főtt burgonyával készítenéd, sőt lehet, talán még jobb is lesz a tészta állaga tőle.
A másik, hogy összeállíthatod reggel, munkába menet előtt, majd hűtőben kelesztve délutánra pehelykönnyű tésztát kapsz, amit csak tepsibe kell nyomkodnod és feltéttel ellátnod, majd irány a sütő!”
Kenyérlángos vagy töki pompos
Hozzávalók:
A tésztához:
A feltéthez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet a pehellyel elkeverjük, beletesszük a sót. A tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, beleöntjük a joghurtot, majd a vizet. Dagasztógéppel jól kidolgozzuk, majd legvégül hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig gyúrjuk, míg a tészta szép selymes és egynemű nem lesz. Ezután letakarva egy órát kelesztjük meleg helyen, vagy a hűtőbe téve és fóliával lefedve felhasználásig pihentetjük, utóbbi esetében szép lassan megkel a tészta.
Felhasználás előtt egy nagy méretű, kiolajozott tepsibe simítjuk. Elég csak kézzel kihúzni tepsi méretűre, de ki is nyújthatjuk méretre. A tetejére kenjük a fokhagymával elkevert tejfölt, rásorakoztatjuk a paprikás szalámit, megszórjuk a felkockázott olasz szalámival, majd a hagymával, végül meghintjük egyenletesen a reszelt sajttal.
Még 20 percet pihentetjük, mielőtt sütőbe toljuk, addig előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és pihentetés után 30 perc alatt megsütjük.
Melegen tálalva egy finom tojáslevessel vagy krumplilevessel kiadós ebéd vagy vacsora válik belőle. A maradék még másnap reggelire, tízóraira is ízletes, pár percre betesszük a melegszendvics sütőbe vagy a mikróba, és máris fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!
A receptet és a fotót Mikus Melinda küldte. Köszönjük!
Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>