Itt a sütőtök szezonja, érdemes az egészséges és kiadós zöldséget minél többször és többféle módon készíteni, menüinkbe beilleszteni. A sütőtökös lasagne például még a zöldségeket annyira nem, de a tésztaételeket igenis kedvelők számára is nagyon jó tartalmas és izgalmas fogás.
A sütőtökös lasagnét készíthetjük besameles vagy paradicsomszószos változatban is, a lényeg, hogy ne fukarkodjunk a töltelékkel és a sajttal, így a tésztarétegek könnyen átsülnek-főnek a szószban. A fűszerezés is jól variálható: a fokhagyma szinte elhagyhatatlan, de friss vagy szárított zöldfűszerekkel is érdemes gazdagítani a szószt és a zöldséges réteget is, így nemcsak isteni finom lesz a végeredmény, de már sülés közben is mennyei illat járja át a lakást.
Sütőtökös lasagne
Hozzávalók:
A szószhoz:
Elkészítése: A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, és a szokásos módon forró sütőben süssük puhára. Ha pirosra sült, és kihűlt, húzzuk le a héját.
Közben a paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra, dinszteljük meg kevés olajon, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és vizet, keverjük el, majd fűszerezzük sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és néhány perc alatt főzzük össze.
Egy tepsi vagy hőálló üvegedény alját csorgassuk meg olajjal, kanalazzunk rá kevéske paradicsomszószt, fektessünk rá egy réteget a lasagnetésztából. A sült sütőtök egy részét vékony szeletekre vágva tegyük egy centi vastagságban a tésztára. Mindenhova kerüljön. Erre rétegezzünk felkarikázott paradicsomot, szórjuk meg reszelt sajttal meg friss fűszerlevelekkel, majd bőven csorgassuk meg a paradicsomszósszal. A tészta így a paradicsom levében fog megpuhulni, s ettől még ízesebb lesz. Ismét lasagnetészta következzen, rá a sült tökhús, paradicsomszeletek, sajt, fűszerek és paradicsomszósz. Addig rétegezzük, míg az edényünk meg nem telik.
A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 180 fokon 30-35 percig süssük. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit állni.
A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!
Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>