Írd be, mit keresel:

Illatos rakottas: sütőtökös lasagne

Itt a sütőtök szezonja, érdemes az egészséges és kiadós zöldséget minél többször és többféle módon készíteni, menüinkbe beilleszteni. A sütőtökös lasagne például még a zöldségeket annyira nem, de a tésztaételeket igenis kedvelők számára is nagyon jó tartalmas és izgalmas fogás.

Cookta - 2016.10.11.
Illatos rakottas: sütőtökös lasagne

A sütőtökös lasagnét készíthetjük besameles vagy paradicsomszószos változatban is, a lényeg, hogy ne fukarkodjunk a töltelékkel és a sajttal, így a tésztarétegek könnyen átsülnek-főnek a szószban. A fűszerezés is jól variálható: a fokhagyma szinte elhagyhatatlan, de friss vagy szárított zöldfűszerekkel is érdemes gazdagítani a szószt és a zöldséges réteget is, így nemcsak isteni finom lesz a végeredmény, de már sülés közben is mennyei illat járja át a lakást.

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 9 db lasagnetészta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 3 db paradicsom
  • 1-1 kis csokor oregánó, kakukkfű és bazsalikom
  • 3-4 evőkanál olaj
  • só, bors

A szószhoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 kicsi paradicsompüré
  • oregánó
  • bazsalikom
  • rozmaring

 
Elkészítése: A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, és a szokásos módon forró sütőben süssük puhára. Ha pirosra sült, és kihűlt, húzzuk le a héját.

Közben a paradicsomszószhoz a hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra, dinszteljük meg kevés olajon, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét és vizet, keverjük el, majd fűszerezzük sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és néhány perc alatt főzzük össze.

Egy tepsi vagy hőálló üvegedény alját csorgassuk meg olajjal, kanalazzunk rá kevéske paradicsomszószt, fektessünk rá egy réteget a lasagnetésztából. A sült sütőtök egy részét vékony szeletekre vágva tegyük egy centi vastagságban a tésztára. Mindenhova kerüljön. Erre rétegezzünk felkarikázott paradicsomot, szórjuk meg reszelt sajttal meg friss fűszerlevelekkel, majd bőven csorgassuk meg a paradicsomszósszal. A tészta így a paradicsom levében fog megpuhulni, s ettől még ízesebb lesz. Ismét lasagnetészta következzen, rá a sült tökhús, paradicsomszeletek, sajt, fűszerek és paradicsomszósz. Addig rétegezzük, míg az edényünk meg nem telik. 

A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 180 fokon 30-35 percig süssük. Szeletelés előtt hagyjuk egy kicsit állni.

Forrás:
Körtvélyessy Andrea

 
A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.