Írd be, mit keresel:

Létezik kajafüggőség? És ha igen, hogyan lehet lejönni róla?

Vannak dolgok, amik függőséget okoznak. Ilyen a csokoládé, a kávé, a nikotin és az alkohol – meg persze durvább dolgok is, de józanabb életű emberek ezekkel szembesülnek. És nem csak az emberek.

Cookta - 2016.10.11.
Létezik kajafüggőség? És ha igen, hogyan lehet lejönni róla?

Létezik függőség, kemikáliákkal röghöz köthetünk nemcsak embereket, de állatokat is. Bizonyos cikkek írnak arról – és a tapasztalat is azt mutatja –, hogy egyes száraz macska- és kutyatápok függőséget okoznak: az állat csak és kizárólag azt a márkát fogja enni és szeretni, mégpedig azért, mert nikotint tartalmaz, ami nemcsak cigiként elszívva, hanem az étellel fogyasztva is függőséget okoz. Ha néhányszor ilyen száraztápot veszünk kedvencünknek, akkor számíthatunk arra, hogy rendszeresen reklamál, méltatlankodik, kéri a neki járó „anyagot”. Ebbe azok is belefuthatnak, akik a legnagyobb jó szándékkal vállalnak kisállatot. 

Lehet, hogy mindez mendemonda, de tény, hogy vannak ételek számunkra is, amik után sóvárgunk, amelyekre rászokunk, és bizony nehezen mondunk le ezekről. Nem feltételezzük, hogy ezek tartalmaznának olyan mesterséges adalékokat, amikkel szándékkal növelni akarnák a gyártók az adott termékek forgalmát, de mindannyian ismerünk olyanokat, akik nem bírnak meglenni a napi adag kóla vagy kávé nélkül, képtelenek mérsékelni a cukorfogyasztásukat, vagy akiknek nem létezhet étkezés hús nélkül, vagy épp a gyorséttermek menüire esküsznek.

Forrás:
iStock

Ha esetleg felismerjük magunkban az ilyen jellegű függés jeleit, és szeretnénk tenni ellene, akkor először is tudnunk kell, hogy a kalóriadús ételek, a só, a zsír és a cukor okozzák a legnagyobb függőséget, egyes tanulmányok szerint ugyanazokat a területeket stimulálják az agyban, mint a drogok. 

Az első lépés, hogy eldöntsük: akarjuk-e ezt a függőséget, ami persze nem azt jelenti, hogy egy életre lemondunk a csokoládéról vagy a hamburgerről, hanem azt, hogy tudatosabban tudunk dönteni az ételeinkkel kapcsolatban.

Megrendelem!

Megrendelem!
Forrás:
Alexandra.hu

A második lépés lehet szelídebb vagy határozottabb. A szelídebb megoldás szerint tudatosan csökkentjük a számunkra függőséget okozó étel fogyasztását, de egyrészt ez folyamatos sóvárgáshoz vezet, másrészt nagy akaraterő kell ahhoz, hogy hosszú hetek, hónapok alatt „kitisztuljon” a szervezetünk, ráadásul folyamatosan lemondásnak éljük meg az evést, ami pedig lehetne örömforrás is. A határozottabb megoldás egy olyan diéta, amely során egyszerre tisztul meg a szervezet, és töltődik fel egészséggel, vitaminnal és élettel. Az ízlelőbimbók is megtisztulnak, elszoknak az ízfokozókkal hergelt, aránytalanul sós és édes ízektől, így a későbbiekben sem fogunk rájuk vágyakozni.

Ehhez a diétához csak friss zöldségre és gyümölcsre van szükségünk, és semmi másra, ezeket korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk, méghozzá nyersen. A fűszereket is érdemes elhagyni, a zöldfűszerekkel tehetünk kivételt. Se hús, se tejtermék, se kenyérféle nem javallt, de ha valakinek szüksége lenne valamilyen főtt vagy meleg ételre is, esetleg a gyomra érzékeny, akkor az natúr, enyhén sózott párolt rizst vagy kölest beiktathat a napi étrendjébe. Aki a zöldségekből szívesen készítene salátát, kevés olívaolajjal és citromlével ízesítheti. Folyadékként pedig sok víz és herbatea ajánlott!

7-10 nap alatt kitisztul a szervezetünk, az emésztőrendszerünk, megváltozik ízérzékelésünk, a sok élő ételnek köszönhetően feltöltődünk vitaminnal – és valószínűleg pár kiló is leolvad rólunk. A függőség pedig megszűnik, és sokkal ritkábban és kevesebbet fogyasztunk majd az elhatározásunkat kiváltó, korábban oly csábító ételekből, italokból.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.