Írd be, mit keresel:

Elegáns, de egyszerű: mascarponés pohárkrém

A tiramisut mindenki szereti, és mindig sikert is arat, de érdemes néha kicsit variálni, hiszen annyi lehetőséget rejt. Piskóta helyett keksz, egy kis gyümölcs, és persze az elmaradhatatlan mascarponés édes krém – hipp-hopp kész is az ellenállhatatlan desszert.

Cookta - 2016.10.13.
Elegáns, de egyszerű: mascarponés pohárkrém

Ebben a nyalakodni való finomságban az a jó, hogy gyors édességnek vagy ünnepi desszertnek éppúgy tökéletes. Egy hosszabb vacsora lezárásához is kellően gyümölcsös és krémes, vagyis jól csúszik, de villámdesszertnek is megfelel. Nagy előnye az is, hogy szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, ha nincs otthon friss gyümölcs, fagyasztott eperrel, málnával, erdei gyümölccsel is ugyanolyan jól működik, és annyira finom, hogy még egy karácsonyi vacsora végén is megállja a helyét – annál is inkább, mert ilyenkor rengeteg más is készül a konyhában, ráadásul mindennel csúszásban vagyunk, tengernyi a teendő, szóval ez a csodapohárkrém igazi életmentő recept lehet eseményekkel zsúfolt időszakra.

Mascarponés pohárkrém, avagy sajttorta pohárban

Hozzávalók 6 személynek:

  • 20 dkg vajas keksz
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 25 dkg málna (eper, szeder, áfonya vagy vegyes fagyasztott gyümölcs)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 cl Cointreau (narancslikőr), rum vagy más illatos likőr

Elkészítés: A gyümölcsökből 6 szemet félreteszünk, a többit egy kis forralóba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a likőrt, majd 2-3 perc alatt összemelegítjük, épp hogy egy kicsit összeessen, majd hűlni hagyjuk. 

A kekszet zacskóba tesszük, és klopfolóval vagy nyújtófával morzsásra törjük.

A mascarponét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a porcukrot és 1 dl tejszínt, alaposan elkeverjük. A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük, majd 2-3 részletben lazán összeforgatjuk a mascarponés krémmel.

Gyakorlatilag meg is vagyunk, már csak a rétegezés van hátra: ízlés szerinti sorrendben a három összetevőt 6 pohárba vagy kehelybe rétegezzük, a tetejét a félretett gyümölccsel díszítjük. Nálunk a gyümölcs, krém, kekszmorzsa volt a sorrend, mert így előre is elkészíthető, tálaláskor csak a morzsa kerül a tetejére, így ropogós marad, és könnyen összeforgatható a többi réteggel.

Tippek:

  • Vajas keksz helyett használható babapiskóta is.
  • A krémbe tehetünk kakaóport is, akkor csokikrémet kapunk.
  • Ha gluténérzékeny vendégünk is van, akkor az ő pohárkrémjébe a keksz helyett darált mandulát, mogyorót szórhatunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.