A tiramisut mindenki szereti, és mindig sikert is arat, de érdemes néha kicsit variálni, hiszen annyi lehetőséget rejt. Piskóta helyett keksz, egy kis gyümölcs, és persze az elmaradhatatlan mascarponés édes krém – hipp-hopp kész is az ellenállhatatlan desszert.
Ebben a nyalakodni való finomságban az a jó, hogy gyors édességnek vagy ünnepi desszertnek éppúgy tökéletes. Egy hosszabb vacsora lezárásához is kellően gyümölcsös és krémes, vagyis jól csúszik, de villámdesszertnek is megfelel. Nagy előnye az is, hogy szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, ha nincs otthon friss gyümölcs, fagyasztott eperrel, málnával, erdei gyümölccsel is ugyanolyan jól működik, és annyira finom, hogy még egy karácsonyi vacsora végén is megállja a helyét – annál is inkább, mert ilyenkor rengeteg más is készül a konyhában, ráadásul mindennel csúszásban vagyunk, tengernyi a teendő, szóval ez a csodapohárkrém igazi életmentő recept lehet eseményekkel zsúfolt időszakra.
Mascarponés pohárkrém, avagy sajttorta pohárban
Hozzávalók 6 személynek:
Elkészítés: A gyümölcsökből 6 szemet félreteszünk, a többit egy kis forralóba tesszük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a likőrt, majd 2-3 perc alatt összemelegítjük, épp hogy egy kicsit összeessen, majd hűlni hagyjuk.
A kekszet zacskóba tesszük, és klopfolóval vagy nyújtófával morzsásra törjük.
A mascarponét egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a porcukrot és 1 dl tejszínt, alaposan elkeverjük. A maradék 2 dl tejszínt habbá verjük, majd 2-3 részletben lazán összeforgatjuk a mascarponés krémmel.
Gyakorlatilag meg is vagyunk, már csak a rétegezés van hátra: ízlés szerinti sorrendben a három összetevőt 6 pohárba vagy kehelybe rétegezzük, a tetejét a félretett gyümölccsel díszítjük. Nálunk a gyümölcs, krém, kekszmorzsa volt a sorrend, mert így előre is elkészíthető, tálaláskor csak a morzsa kerül a tetejére, így ropogós marad, és könnyen összeforgatható a többi réteggel.
Tippek: