Írd be, mit keresel:

Melengető krémleves karalábéval és húsgombóckákkal

A zsenge karalábéból nagyon finom levest főzhetünk, és a piacokon szerencsére még bőséggel találunk zsenge karalábét, egész jó áron, ráadásul egyetlen fej is elég egy tartalmas, ízekben gazdag, melengető leveshez...

Cookta - 2016.10.13.
Melengető krémleves karalábéval és húsgombóckákkal

A múltkori bevásárláskor hazajött velem egy szép, zsenge karalábé. Egyszerű levesnek indult, aztán meglátva a kertben a kaprot, majd kicsit újragondolva, citrommal és fűszerekkel ízesítve, egy krémleves kerekedett ki belőle. Magában a krémlevest is elkanalazhatjuk, de kár lenne kihagyni belőle a húsgombócot…

Mivel a zsenge karalábéból készült levest nem kell hosszasan főzni, pikk-pakk elkészül, és az apró, kakukkfűvel ízesített húsgombócok is megsülnek közben, így hamar tálalhatjuk is a levest ebédre vagy éppen vacsorára.

Forrás:
Kard Éva

Karalábé-krémleves kakukkfüves húsgombóccal

Hozzávalók:
A krémleveshez:

1 nagy fej karalábé (vagy 2 kisebb)
1 db vöröshagyma
1 db citrom
1 csokor kapor
1-1,5 dl főzőtejszín

őrölt fehér bors
2 teáskanál ételízesítő
1 evőkanál olaj
1/2 evőkanál vaj
kb. 5 dl víz

Elkészítés: A karalábét pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

Amikor a karalábé puhára főtt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, és botmixerrel pépesítsük.

Forrás:
Kard Éva

A kakukkfüves húsgombóchoz:
30 dkg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)

őrölt bors
1,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítés: A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra. Adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk alaposan össze, majd formázzunk diónyi gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára, sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön.

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.