A zsenge karalábéból nagyon finom levest főzhetünk, és a piacokon szerencsére még bőséggel találunk zsenge karalábét, egész jó áron, ráadásul egyetlen fej is elég egy tartalmas, ízekben gazdag, melengető leveshez...
A múltkori bevásárláskor hazajött velem egy szép, zsenge karalábé. Egyszerű levesnek indult, aztán meglátva a kertben a kaprot, majd kicsit újragondolva, citrommal és fűszerekkel ízesítve, egy krémleves kerekedett ki belőle. Magában a krémlevest is elkanalazhatjuk, de kár lenne kihagyni belőle a húsgombócot…
Mivel a zsenge karalábéból készült levest nem kell hosszasan főzni, pikk-pakk elkészül, és az apró, kakukkfűvel ízesített húsgombócok is megsülnek közben, így hamar tálalhatjuk is a levest ebédre vagy éppen vacsorára.
Karalábé-krémleves kakukkfüves húsgombóccal
Hozzávalók:
A krémleveshez:
1 nagy fej karalábé (vagy 2 kisebb)
1 db vöröshagyma
1 db citrom
1 csokor kapor
1-1,5 dl főzőtejszín
só
őrölt fehér bors
2 teáskanál ételízesítő
1 evőkanál olaj
1/2 evőkanál vaj
kb. 5 dl víz
Elkészítés: A karalábét pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a karalábé puhára főtt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt, és botmixerrel pépesítsük.
A kakukkfüves húsgombóchoz:
30 dkg darált hús
1 kisebb fej vöröshagyma
3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
só
őrölt bors
1,5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés: A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra. Adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk alaposan össze, majd formázzunk diónyi gombócokat.
Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára, sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön.
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.