Ellenállhatatlanul lágy, kellemesen fűszeres, és nagyon eteti magát: ez a gyömbéres-csokis muffin. Tökéletesen illik a puha őszi napsütéshez, forró italokhoz és a lassú hétvégi reggelekhez is, amiket már átjár a csípős levegő.
Már igazán szükségem volt némi sikerélményre a konyhában, mostanában valahogy semmi sem sikerült úgy, ahogy kellett volna, elkerült a szerencse. Ennek a sütinek a története is egy „kisebb” bakival indult. Épp vendégségbe mentünk, annak kapcsán készítettem el először ezt a muffint, ránézésre tökéletes is volt, ám a kóstolásnál kiderült, hogy borzasztóan elsóztam a tésztát. Szerencsére van egy keményen sportoló férfiember a csapatban, akinek még így is ízlett, a többiek pedig szintén hősiesen legyűrték, majd megjegyezték, hogy az állaga szuper. Ez adott végül erőt ahhoz, hogy újra nekilássak a receptnek. Másodszorra már figyeltem a sóra, és a muffin hatalmas sikert aratott (élt 24 órát), azóta többször is elkészítettem, hipp-hopp megvan, kezdő mindenmentes konyhatündéreknek is ideális.
Gyömbérrel a megfázás és gyulladások ellen?
Biztos vagyok benne, hogy a népgyógyászati szerek nem válthatják ki a nyugati orvoslás eszközeit a legtöbb esetben, de a bizonyítottan hatásos gyógynövényekkel, fűszerekkel és egyéb alapanyagokkal nem árt néha megtámogatni az immunrendszerünket. Pláne, ha épp tombol a megfázásszezon. Úgyhogy ez a gyömbéres-csokis muffin is bővelkedik a remek hozzávalókban: gyulladáscsökkentő kurkumában, immunerősítő gyömbérben és sárgarépában, almában, fahéjban.
Édes tények
Az egész recept 106 gramm, IR-ben is számolós szénhidrátot tartalmaz, 15 muffin esetén tehát egy darab 7 gramm CH-t tesz ki. (Nagyon örültem ennek a számnak, mert képtelen lennék leállni egy darab muffinnál.) Viszont ezeknek háromnegyed része gyors felszívódású, úgyhogy csokival együtt csak uzsonnára javasolt IR esetén, csoki nélkül tízóraira is kiváló (csoki nélkül a recept 16 gramm CH-val lesz kevesebb).
Egyébként eléggé csokis a végeredmény, ha nem szeretnéd, hogy az domináljon, akkor javaslom, hogy csökkentsd a felére az adagot.
A recept nagyon egyszerű, ahogy az általában a muffinoknál lenni szokott, tehát ideális választás rohanós napokon, lusta vasárnapokon, vagy bármikor, ha az ember vágyik valami puha és szaftos finomságra.
Gyömbéres-csokis muffin répával és almával, mindenmentesen
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tálban keverjük össze a tejet és az útifűmaghéjat, hagyjuk állni egy kicsit.
Közben reszeljük le a répát, az alma 1/4 részét és a gyömbért, a csokit és a maradék almát kockázzuk fel. (Én rajta hagytam a héját is.) A felaprított dolgokat és az összes folyékony hozzávalót keverjük hozzá a maghéjas keverékhez, majd jöhet hozzá az összes száraz hozzávaló is. Ha nem rajongsz a fűszeres ételekért, nyugodtan csökkentsd a fűszerek adagját.
Keverd egyneműre a tésztát, töltsd muffinformákba, majd tedd be a sütőbe, és alul-felül sütéssel süsd 20-25 percig.