A kalács – bár egy egyszerű kelt tészta – mindig ünnepi hangulatot kelt, különösen akkor, ha meg is töltjük valamivel. A mákos ostoros kalács pedig a csúcsok csúcsa, egy vasárnapot is ünneppé varázsol, de az adventi, karácsonyi időszakban is bátran előrukkolhatunk vele.
Az édes kalácstésztát fonhatjuk, de ha meg is töltjük, igazán mutatós, ha úgynevezett ostoros kalácsot készítünk belőle. Ennek a lényege, hogy a töltelékkel megkent tésztát feltekerjük, és vagy így fonjuk össze, ha több rudat készítünk, vagy egy nagyobb tekercset sodorva félbevágjuk hosszában, és a két rudat sodorjuk össze, mint az ostornál.
A mákos töltelék helyett természetesen készíthetjük dióval, mogyoróval, fahéjjal vagy kakaós, csokis változatban, de akár Nutellával vagy lekvárral is megtölthetjük az édes és nagyon mutatós kalácsot. Reggelire, uzsonnára egy bögre tejeskávéval, tejjel vagy kakaóval páratlan finomság!
Ostoros mákos kalács
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A kétféle lisztet keverőtálba szitáljuk, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval – a langyos tej fokozatos adagolásával – jól kidolgozott kelt tésztát dagasztunk, majd langyos helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap formára kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal a széleket kb. 2 cm-re kihagyva, megszórjuk a mák-cukor keverékével, a maradék vajjal meglocsoljuk, majd feltekerjük. A tekercset hosszában egy éles késsel kettévágjuk, a két darabot összefonjuk-tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 30 percet langyos helyen kelni hagyjuk.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a mákos kalácsot betoljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük.