Ez a pizza nemcsak mindenmentes és alakbarát, hanem az elkészítési idő szempontjából is kész főnyeremény: mindössze fél óra alatt elkészül! Kár lenne kihagyni.
Pár hete mindenmentes pizza híján még hatalmas űr tátongott az itthoni gasztronómiai repertoárunkban, hiszen a pizza szerves részét képezte a baráti összejöveteleknek, mozizós estéknek és ráérős szombati ebédeknek. Egy szó, mint száz, nem maradhattunk olyan gluténmentes pizza nélkül, ami egyben IR-barát és vegán is, orvosolni kellett a hiányt, méghozzá minél előbb.
A karfiol megint nyert
Először sima maglisztes pizzákkal próbálkoztam, amik viszonylag vállalhatóak voltak, viszont senkit nem nyűgöztek le úgy igazán. Néhány próbálkozás után stratégiát váltottam, és visszatértem a karfiolos koncepcióhoz, ami meglepően jó döntés volt. Sikerült kikísérletezni egy olyan tésztát, ami:
Bizony, magam sem hittem volna, hogy ilyen gyorsan is össze lehet dobni egy pizzát. Pedig de, tegnap este újból leteszteltük. Ráadásul úgy tűnt számomra, hogy ez a karfiolos variáció sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyományos, „csupán” gluténmentes pizza.
Hasznos tudnivalók sütés előtt
Amire mindenképp figyelni kell, az a karfiol kifacsarásának művelete. Mindenekelőtt melegítsd be a kézizmaidat – ez most talán egy kicsit röhejesen hangzik, de utólag jön csak rá az ember, hogy ha a keze nem szokta a szántást, akkor bizony nagyon tud fájni utána a megerőltetéstől. Tésztagyúráson megedződött háziasszonyok, falmászók és fitt emberek előnyben.
Ebből már sejthető, hogy milyen fontos az a – minden karfiolos-pizzás receptnél leírt – tanács, miszerint minél alaposabban facsarjuk ki a karfiolt, annál jobb. Ha túl sok nedvesség marad a zöldségben, akkor az a pizzánkat is eláztatja. A karfiol hőmérsékletéről sem szabad megfeledkezni „kezelés” előtt. Ha a párolás után azonnal és puszta kézzel esünk neki, még égési sérülést is okozhat! Én szilikonos sütőkesztyűvel szoktam védekezni a meleg ellen, de az is jó megoldás, ha egyszerűen csak hagyjuk egy kicsit hűlni a masszát.
Egyébként ez a recept nemcsak karfiollal működik, próbáltam már brokkolival is, az a verzió egy kicsit zöldebb, de szintén nagyon finom.
Szénhidrátok
A teljes recept 134 gramm IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz. Ez a pizzamennyiség szerintem 3-4 főnek elegendő, 3 adagot alapul véve pedig a szénhidrátok száma 44,7 gramm lesz fejenként. Ha ezt sokallod, megpróbálhatod a receptben szereplő liszt egy részét kicserélni mandulalisztre, több helyen is olvastam, hogy azzal is finom.
IR-barát, gyors gluténmentes pizza, élesztő, tej és tojás nélkül
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tisztítsuk meg és bontsuk rózsáira a karfiolt, majd aprítsuk össze aprítógéppel vagy nagy lyukú reszelővel, a lényeg, hogy maximum rizsszem nagyságú darabokat kapjunk. Két-három percig tegyük be a mikróba a karfiolt, hogy megpuhuljon. Ha kész, jöhet a facsarás.
Egy tiszta konyharuhába tegyünk egy kisebb adag karfiolt, majd batyut formálva kezdjük el kinyomni a vizet belőle olyan alaposan, amennyire csak lehet (vigyázz, mert a víz, ami kijön belőle, forró). Ismételjük addig, míg el nem fogy a karfiol.
Tegyünk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, és gyúrjuk egyneműre a tésztát. Ha kész, öntsük az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kézzel lapogassuk szét a masszát kb. fél centiméter vastagra. Csinálhatunk egy nagy vagy 2-3 kisebb pizzát is belőle.
Tegyük be a sütőbe, és süssük légkeveréssel addig, amíg barnulni nem kezd a tészta széle (kb. 10 perc).
Ekkor vegyük ki, tegyünk rá feltétet, és rakjuk vissza a sütőbe pár percre, amíg a feltétek meg nem pirulnak egy kicsit.
Jó étvágyat hozzá!