Írd be, mit keresel:

Gyors és finom gluténmentes pizza

Ez a pizza nemcsak mindenmentes és alakbarát, hanem az elkészítési idő szempontjából is kész főnyeremény: mindössze fél óra alatt elkészül! Kár lenne kihagyni.

Cookta - 2016.10.18.
Gyors és finom gluténmentes pizza

Pár hete mindenmentes pizza híján még hatalmas űr tátongott az itthoni gasztronómiai repertoárunkban, hiszen a pizza szerves részét képezte a baráti összejöveteleknek, mozizós estéknek és ráérős szombati ebédeknek. Egy szó, mint száz, nem maradhattunk olyan gluténmentes pizza nélkül, ami egyben IR-barát és vegán is, orvosolni kellett a hiányt, méghozzá minél előbb.

Forrás:
Zita

A karfiol megint nyert

Először sima maglisztes pizzákkal próbálkoztam, amik viszonylag vállalhatóak voltak, viszont senkit nem nyűgöztek le úgy igazán. Néhány próbálkozás után stratégiát váltottam, és visszatértem a karfiolos koncepcióhoz, ami meglepően jó döntés volt. Sikerült kikísérletezni egy olyan tésztát, ami:

  • könnyen kezelhető;
  • sütés után nem esik szét, rendesen lehet szeletelni, és akár kézzel is lehet enni;
  • belül puha, a szélén ropogós – még másnap is;
  • finom, és egyáltalán nem karfiolos ízű;
  • 35 perc alatt megvan!

Bizony, magam sem hittem volna, hogy ilyen gyorsan is össze lehet dobni egy pizzát. Pedig de, tegnap este újból leteszteltük. Ráadásul úgy tűnt számomra, hogy ez a karfiolos variáció sokkal könnyebben emészthető, mint a hagyományos, „csupán” gluténmentes pizza.

Hasznos tudnivalók sütés előtt

Amire mindenképp figyelni kell, az a karfiol kifacsarásának művelete. Mindenekelőtt melegítsd be a kézizmaidat – ez most talán egy kicsit röhejesen hangzik, de utólag jön csak rá az ember, hogy ha a keze nem szokta a szántást, akkor bizony nagyon tud fájni utána a megerőltetéstől. Tésztagyúráson megedződött háziasszonyok, falmászók és fitt emberek előnyben. 

Ebből már sejthető, hogy milyen fontos az a – minden karfiolos-pizzás receptnél leírt – tanács, miszerint minél alaposabban facsarjuk ki a karfiolt, annál jobb. Ha túl sok nedvesség marad a zöldségben, akkor az a pizzánkat is eláztatja. A karfiol hőmérsékletéről sem szabad megfeledkezni „kezelés” előtt. Ha a párolás után azonnal és puszta kézzel esünk neki, még égési sérülést is okozhat! Én szilikonos sütőkesztyűvel szoktam védekezni a meleg ellen, de az is jó megoldás, ha egyszerűen csak hagyjuk egy kicsit hűlni a masszát.

Egyébként ez a recept nemcsak karfiollal működik, próbáltam már brokkolival is, az a verzió egy kicsit zöldebb, de szintén nagyon finom.

Forrás:
Zita

Szénhidrátok

A teljes recept 134 gramm IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz. Ez a pizzamennyiség szerintem 3-4 főnek elegendő, 3 adagot alapul véve pedig a szénhidrátok száma 44,7 gramm lesz fejenként. Ha ezt sokallod, megpróbálhatod a receptben szereplő liszt egy részét kicserélni mandulalisztre, több helyen is olvastam, hogy azzal is finom.  

IR-barát, gyors gluténmentes pizza, élesztő, tej és tojás nélkül

Hozzávalók:

  • 70 dkg karfiol (tisztítás után ennyi)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 7 dkg hajdinaliszt
  • 4 dkg barna rizsliszt
  • 2 dkg tápiókaliszt (vagy kukoricaliszt, ha nem vagy rá érzékeny)
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz)
  • 0,5 teáskanál só
  • 1 g aszkorbinsav vagy pár csepp citromlé vagy 1 evőkanál almaecet (a szódabikarbóna miatt)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • rozmaring, kakukkfű ízlés szerint

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tisztítsuk meg és bontsuk rózsáira a karfiolt, majd aprítsuk össze aprítógéppel vagy nagy lyukú reszelővel, a lényeg, hogy maximum rizsszem nagyságú darabokat kapjunk. Két-három percig tegyük be a mikróba a karfiolt, hogy megpuhuljon. Ha kész, jöhet a facsarás.

Egy tiszta konyharuhába tegyünk egy kisebb adag karfiolt, majd batyut formálva kezdjük el kinyomni a vizet belőle olyan alaposan, amennyire csak lehet (vigyázz, mert a víz, ami kijön belőle, forró). Ismételjük addig, míg el nem fogy a karfiol.

Tegyünk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, és gyúrjuk egyneműre a tésztát. Ha kész, öntsük az egészet egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kézzel lapogassuk szét a masszát kb. fél centiméter vastagra. Csinálhatunk egy nagy vagy 2-3 kisebb pizzát is belőle.

Tegyük be a sütőbe, és süssük légkeveréssel addig, amíg barnulni nem kezd a tészta széle (kb. 10 perc).

Ekkor vegyük ki, tegyünk rá feltétet, és rakjuk vissza a sütőbe pár percre, amíg a feltétek meg nem pirulnak egy kicsit.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás:
Zita

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.