Írd be, mit keresel:

Revani, a török grízes sütikedvenc

Elképesztően finom és nagyon egyszerű, könnyen összeállítható sütemény, amit a török konyhának köszönhetünk. Mint annyi mást. De mit is pontosan?

Cookta - 2016.10.18.
Revani, a török grízes sütikedvenc

A törökparadicsomot, ami a padlizsán, a törökbúzát, ami a kukorica, a törökborsot, ami a pirospaprika… Gyakorlatilag mindent, ami az amerikai kontinensről jött, török közvetítéssel kaptuk. A legtöbb ma már biztosan magyarosnak tartott fogásunk török eredetű, vagy az ő közvetítésükkel került hozzánk. 

A bográcsot és a tepsit is nekik köszönhetjük, még nyelvileg is, de ma már büszkén magunkénak valljuk. Szinte mindent, ami magyarosnak számít ma, átvettünk valakitől. Nem baj: minden jót érdemes meghonosítani, újragondolni, picit átalakítani.

A revani, a török grízes-joghurtos kevert süti is olyan alapdesszert, amit perceken belül magunkra formálhatunk és felturbózhatunk, de az alapreceptet mindenképpen érdemes elkészíteni, mert isteni. Ahogy a legtöbb keleti desszert, ez is igen édes, köszönhetően a végén rálocsolt cukorszirupnak. Ennek az édességével lehet játszani, mindenki alakítsa a maga szájíze szerint.

A sütemény sokféle változatban létezik, leggyakrabban kókuszreszelék vagy mandula kerül a tetejére, de népszerű a pisztáciás és a mogyorós változat is.

Revani – grízes-joghurtos kevert sütemény

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 db tojás
  • 3 pohár (1 pohár – 2,5 dl) búzadara
  • 2 pohár kókuszreszelék
  • 3 pohár cukor
  • 3 pohár natúr joghurt
  • 1 citrom
  • 10 dkg mandula

A cukorsziruphoz:

  • 1 pohár víz
  • 1 pohár cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés: A tésztához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és reszelt héját, a cukrot, a búzadarát, a kókuszreszeléket, a joghurtot, és alaposan összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára.

Sütés előtt még egyszer átkeverjük a masszát, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk, tetejét kirakjuk mandulával, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Amíg a tészta sül, a cukorsziruphoz a vizet a cukorral 10-15 perc alatt sziruppá főzzük, a tűzről levéve belefacsarjuk a citrom levét. 

Ha a sütemény megsült, egyenletesen meglocsoljuk a cukorsziruppal, hagyjuk kihűlni, és felszívni az édes levet, majd kockára vágjuk, így tálaljuk.

 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.