Elképesztően finom és nagyon egyszerű, könnyen összeállítható sütemény, amit a török konyhának köszönhetünk. Mint annyi mást. De mit is pontosan?
A törökparadicsomot, ami a padlizsán, a törökbúzát, ami a kukorica, a törökborsot, ami a pirospaprika… Gyakorlatilag mindent, ami az amerikai kontinensről jött, török közvetítéssel kaptuk. A legtöbb ma már biztosan magyarosnak tartott fogásunk török eredetű, vagy az ő közvetítésükkel került hozzánk.
A bográcsot és a tepsit is nekik köszönhetjük, még nyelvileg is, de ma már büszkén magunkénak valljuk. Szinte mindent, ami magyarosnak számít ma, átvettünk valakitől. Nem baj: minden jót érdemes meghonosítani, újragondolni, picit átalakítani.
A revani, a török grízes-joghurtos kevert süti is olyan alapdesszert, amit perceken belül magunkra formálhatunk és felturbózhatunk, de az alapreceptet mindenképpen érdemes elkészíteni, mert isteni. Ahogy a legtöbb keleti desszert, ez is igen édes, köszönhetően a végén rálocsolt cukorszirupnak. Ennek az édességével lehet játszani, mindenki alakítsa a maga szájíze szerint.
A sütemény sokféle változatban létezik, leggyakrabban kókuszreszelék vagy mandula kerül a tetejére, de népszerű a pisztáciás és a mogyorós változat is.
Revani – grízes-joghurtos kevert sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
A cukorsziruphoz:
Elkészítés: A tésztához a tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és reszelt héját, a cukrot, a búzadarát, a kókuszreszeléket, a joghurtot, és alaposan összekeverjük, majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára.
Sütés előtt még egyszer átkeverjük a masszát, majd kikent, lisztezett tepsibe simítjuk, tetejét kirakjuk mandulával, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
Amíg a tészta sül, a cukorsziruphoz a vizet a cukorral 10-15 perc alatt sziruppá főzzük, a tűzről levéve belefacsarjuk a citrom levét.
Ha a sütemény megsült, egyenletesen meglocsoljuk a cukorsziruppal, hagyjuk kihűlni, és felszívni az édes levet, majd kockára vágjuk, így tálaljuk.