Ismerjétek meg a japán Yukit, aki csodálatos ételkülönlegességeket készít kizárólag vegán ételekből. Ezekből egyértelműen a legviccesebb a vegán pitéje, aminek a tetején a jó öreg Jabba csücsül.
De természetesen ő is a pite, pontosabban a tészta része, így gond nélkül fogyasztható, és csúnyasága ellenére kimondottan finomnak tűnik. Yuki azt írja saját oldalán, hogy egy londoni látogatása során szeretett bele az angol pitébe, és úgy döntött, hogy kipróbálja otthon a vegán változatát. És ha már próbálkozik, miért ne tehetné meg, hogy az egyik kedvenc Star Wars-figuráját, Jabbát is odavarázsolja?
Jabbát egyébként külön formálja meg a pitetésztájából, és úgy helyezi rá az előkészített pite tetejére. A Boredpanda oldalán a folyamatot is végignézhetitek, szerintünk érdemes kipróbálni, Jabba úgyis elég csúnyácska, így nincs mit elrontani rajta.
Jabba-pite
Hozzávalók:
A pitéhez:
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb hagyma
1 sárgarépa
30 dkg lencse
6 fej gomba
3 közepes paradicsom
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál szárított rozmaring
1/2 csésze paradicsompüré
1 csésze kókuszzsír
1/2 csésze vörösbor
2 evőkanál búzaliszt
só, fekete bors
A Jabba-dekorációhoz:
nori- és machapor
újhagyma
A krumplipüréhez:
5 nagy burgonya
1/2 csésze tej
3-4 evőkanál kókuszzsír
só
Elkészítés:
1. Vágjuk fel a meghámozott burgonyákat kb. 3 cm-es darabokra, majd sós vízben főzzük meg.
2. Készítsük elő a zöldségeket: az összeset vágjuk fel apró darabokra, a lencsét főzzük meg, mérjük ki a paradicsompürét, a zöldséglevet, és a bort is.
3. Míg a burgonya fő, addig elkezdhetjük a pite összeállítását. Kezdjük a fokhagymával, amit kevés olajon aranysárgára pirítunk.
4. Aztán adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a gombát egy csipet sóval és borssal egyetemben. Várjuk meg, míg a hagyma világosbarna lesz, innen számítva még kell 10 perc, hogy a sárgarépa is megpuhuljon.
5. Ezután tegyük hozzá a már megfőtt lencsét és a többi megmaradt zöldséget.
6. Amint látjuk, hogy a zöldségek kezdenek levet ereszteni, adjunk hozzá két evőkanál lisztet, de ha még túl lédúsnak találjuk, rakhatunk még hozzá egy kicsit.
7. Ezután adjuk hozzá a zöldséglevet, a paradicsompürét és a bort, valamint kakukkfűt és rozmaringot. Kevergessük pár percig, és közben élvezzük a fantasztikus illatokat. Vegyük le a tűzről, és kezdjünk neki a tészta elkészítésének.
8. Törjük össze a megfőtt krumplikat.
9. Adjunk hozzá egy evőkanál sót, 2-3 evőkanál tejet, keverjük pépesre a burgonyát. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk hozzá túl sok tejet, mert akkor szegény Jabba folyós lesz.
10. Egyik részéből formáljuk meg Jabbát, valami ilyesminek kellene kinéznie:
11. A maradék tejet öntsük a megmaradt krumplihoz, és a masszát helyezzük a zöldségekre. Ennek a tetejére helyezzük az imént megformált Jabbát, és tegyük a 200 fokos sütőbe. A pitét húsz percig süssük.
12. Yuki az arcrészleteket vékonyra vágott hínárral (nori) oldja meg, de szerintünk ez simán helyettesíthető ételfestékkel is.