Írd be, mit keresel:

Mac & cheese, avagy a csőben sült sajtos csőtészta

Makaróni és sok sajt az alapja az amerikaiak egyik kedvenc fogásának. Nagyon cuccos, laktató, cseppet sem finomkodó, de nagyon finom fogás. Diétázók most ne olvassanak tovább...

Cookta - 2016.10.21.
Mac & cheese, avagy a csőben sült sajtos csőtészta

Rengeteg változatban készítik, általában rövid csőtésztából vagy görbülős szarvacska tésztából, többféle sajttal, gyakran baconnel gazdagítva, hogy biztosan ne hiányozzon belőle a kalória. Van, aki zöldborsót vagy csilipaprikát tesz bele, a tetejét pedig gyakran megszórják nemcsak sajttal, de egy kevés zsemlemorzsát is hintenek rá, ami ropogósra sül, így a krémes sajtos tésztaétel más textúrát is kap.

Nagyon egyszerű és gyors fogás, hűvös napokon érdemes készítenünk, mert ilyenkor több kalóriára van szükségünk, és egy kis salátával vagy kovászos uborkával a csőben sült amerikai sajtos tészta kiadós, gyors, otthonos ebéd vagy vacsora lehet.

Csőben sült sajtkrémes csőtészta

Hozzávalók:

  • 30 dkg csőtészta, szarvacska vagy makaróni
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt parmezán sajt
  • 15 dkg bacon vagy húsos szalonna
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés olaj

Elkészítés: A tésztát feltesszük főni bő sós forró vízben, egy kevés olajat hozzáadva. Amíg fő a tészta, elkészítjük a sajtkrémet, vagyis kikeverjük a mascarponét a tejföllel. A bacont felkockázzuk, és serpenyőben ropogósra sütjük.

A fogkeményre főtt tésztát (al dente) leszűrjük. Olajjal kikent és zsemlemorzsával hintett jénaiba öntjük a tészta felét, megszórjuk parmezán sajttal, a mascarponés krém felét rákenjük, majd ismét tészta következik, parmezán, végezetül a tetejére a maradék mascarponés krém. 

180 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt szép pirosra sütjük a tésztát. A ropogósra sült baconnel tálaljuk. Forrón a legfinomabb, kovászos uborkát kínálhatunk hozzá.

Forrás:
Szekeres Lajosné Klári

A receptet és a fotót Szekeres Lajosné Klári küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.