Írd be, mit keresel:

Mézeskalács – percek alatt, pihentetés nélkül

Én mindig ódzkodtam a mézeskalács készítésétől, mert úgy gondoltam, hogy túlságosan macerás és ragadós. Tettem ezt addig, míg az egyik barátnőm, akinek négy gyereke van, be nem avatott a nagy titokba. 

Cookta - 2016.10.21.
Mézeskalács – percek alatt, pihentetés nélkül

Ha sok otthon a gyerek, a teázós ősz és a havas tél nem múlhat el anélkül, hogy mézeskalácskákat sütnénk és díszítenénk zselével, mogyoróval, dióval, cukormázzal, akár olvasztott csokival. De ahhoz, hogy a lurkók nekifoghassanak az alkotásnak, a mamáknak először is meg kell csinálni a tésztát. De hogyan? Hát nagyon egyszerűen! Bögrével. 

Vegyünk egy standard bögrét, ami 2,5 deci űrtartalmú. Majdnem minden hozzávalót ezzel fogunk kimérni. Utána már csak össze kell dolgozni, és pihentetés nélkül süthetjük is. A szaggatásba a gyerekeket is bevonhatjuk, szeretnek ők is mancsolni a nyers tésztával…

Rengeteg kis mézeskalács születik a bögrés módszerrel, persze attól függ, mekkora formákat használunk hozzá, amit aztán eltehetünk helyes kis kekszesdobozokba, hogy később vendégeket kínálgathassunk vele vagy ajándékba adhassuk, esetleg majd a karácsonyfára aggassunk. 

Bögrés mézes

Hozzávalók: 

  • 8 bögre liszt
  • 1 bögre porcukor
  • ¼ bögre vaníliás cukor (4 csomag)
  • ½ evőkanál őrölt fahéj
  • ½ evőkanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg vaj
  • 1 bögre méz
  • 3 tojás

Elkészítés: Egy nagy tálban elkeverjük a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrokat. A vajat megolvasztjuk és hozzáöntjük. Beleöntjük a mézet és hozzákeverjük a tojásokat. Most alaposan átdolgozzuk az egész masszát, majd kitesszük a gyúródeszkára vagy a lisztezett konyhapultra, és alaposan átgyúrjuk. 

A tészta egy részét kinyújtjuk és kiszaggatjuk formákra, kidíszítjük, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Tíz percig sütjük, majd mehet be a következő adag! 

Tipp: A tészta nyersen hűtőben pár napig eláll, így süthetjük akár több részletben is.

Forrás:
iStock
Mézeskalács csodaország

Mézeskalács csodaország
Forrás:
Alexandra.hu

Mézeskalács még!

Aki beleszeret ebbe az édes elfoglaltságba, varázsoljon konyhájából igazi mézeskalács csodaországot! A könyvben az egyszerű, alap mézeskalács-figuráktól egészen a bonyolultabb „mézeskalács-palotákig” megtalálható minden segítség, sütési útmutató és „szabásminta” egyaránt. Készíthetünk akár könnyű kekszeket vagy agyafúrtabb tortákat, a szerző tippjeivel elkerülhetjük az összes hibát és könnyedén elkészíthetjük a legszebb mintákat. Legyen szó klasszikus ünnepi kedvencekről, pohárral szaggatott mézeskalács-szendvicsekről, Jancsi és Juliska házikójáról, kuglófról, mézeskalács-muffinról vagy akár 3D-s karácsonyfáról, e könyv segítségével garantált a siker.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.