Én mindig ódzkodtam a mézeskalács készítésétől, mert úgy gondoltam, hogy túlságosan macerás és ragadós. Tettem ezt addig, míg az egyik barátnőm, akinek négy gyereke van, be nem avatott a nagy titokba.
Ha sok otthon a gyerek, a teázós ősz és a havas tél nem múlhat el anélkül, hogy mézeskalácskákat sütnénk és díszítenénk zselével, mogyoróval, dióval, cukormázzal, akár olvasztott csokival. De ahhoz, hogy a lurkók nekifoghassanak az alkotásnak, a mamáknak először is meg kell csinálni a tésztát. De hogyan? Hát nagyon egyszerűen! Bögrével.
Vegyünk egy standard bögrét, ami 2,5 deci űrtartalmú. Majdnem minden hozzávalót ezzel fogunk kimérni. Utána már csak össze kell dolgozni, és pihentetés nélkül süthetjük is. A szaggatásba a gyerekeket is bevonhatjuk, szeretnek ők is mancsolni a nyers tésztával…
Rengeteg kis mézeskalács születik a bögrés módszerrel, persze attól függ, mekkora formákat használunk hozzá, amit aztán eltehetünk helyes kis kekszesdobozokba, hogy később vendégeket kínálgathassunk vele vagy ajándékba adhassuk, esetleg majd a karácsonyfára aggassunk.
Bögrés mézes
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy nagy tálban elkeverjük a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrokat. A vajat megolvasztjuk és hozzáöntjük. Beleöntjük a mézet és hozzákeverjük a tojásokat. Most alaposan átdolgozzuk az egész masszát, majd kitesszük a gyúródeszkára vagy a lisztezett konyhapultra, és alaposan átgyúrjuk.
A tészta egy részét kinyújtjuk és kiszaggatjuk formákra, kidíszítjük, és már mehetnek is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Tíz percig sütjük, majd mehet be a következő adag!
Tipp: A tészta nyersen hűtőben pár napig eláll, így süthetjük akár több részletben is.
Mézeskalács még!
Aki beleszeret ebbe az édes elfoglaltságba, varázsoljon konyhájából igazi mézeskalács csodaországot! A könyvben az egyszerű, alap mézeskalács-figuráktól egészen a bonyolultabb „mézeskalács-palotákig” megtalálható minden segítség, sütési útmutató és „szabásminta” egyaránt. Készíthetünk akár könnyű kekszeket vagy agyafúrtabb tortákat, a szerző tippjeivel elkerülhetjük az összes hibát és könnyedén elkészíthetjük a legszebb mintákat. Legyen szó klasszikus ünnepi kedvencekről, pohárral szaggatott mézeskalács-szendvicsekről, Jancsi és Juliska házikójáról, kuglófról, mézeskalács-muffinról vagy akár 3D-s karácsonyfáról, e könyv segítségével garantált a siker.