Írd be, mit keresel:

Parasztgulyás, a tartalmas és kiadós kolbászos leves

A hideg idő beálltával nálunk előtérbe kerülnek a kiadósabb, tartalmasabb levesek. Ez a leves az egyik kedvencünk, melybe a hagyományos gulyással ellentétben hús helyett én debrecenit teszek, de ízlés szerint olcsóbb kolbásszal vagy éppen egy jobb minőségű virslivel is készülhet. 

Cookta - 2016.10.21.
Parasztgulyás, a tartalmas és kiadós kolbászos leves

Nagyon kellemesen fűszeres, paprikás fogás, és nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban elkészül, hiszen a zöldségek – krumpli, sárgarépa – és a kolbász is jóval gyorsabban megfő. Ízét gazdagítja, hogy a kolbászos pörköltalap szalonnával készül, valamint 1-1 paradicsom és paprika is kerül bele.

Tálaláskor tejföllel megcsorgatva kínáltam, amely igazán jól illik hozzá. Ízlés szerint egy szelet kenyeret is kínálhatunk ehhez a finom leveshez, de én csak így magában szeretem a legjobban, és élvezem a meleg leves, kellemesen fűszeres ízét.

Forrás:
Kard Éva

Parasztgulyás

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 pár debreceni kolbász (vagy 2 pár virsli)
  • 2-3 db krumpli
  • 1 sárgarépa (nagy)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt fehér bors
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1–1,5 l víz

Elkészítés: A vöröshagymát, a fokhagymát és a szalonnát vágjuk fel apróra. A krumplit vágjuk kisebb kockákra, a sárgarépát vékonyan szeleteljük fel. A paradicsomot vágjuk cikkekre, a paprika csumáját távolítsuk el, majd vágjuk fel csíkokra. A debrecenit (vagy virslit) karikázzuk fel.

Egy fazékba öntsük bele az olajat, majd tegyük bele az apróra vágott szalonnát (én szeletelt bacont vágtam fel csíkokra), és kezdjük el sütni. Ha zsírosabb a szalonna, akkor nem kell alá olajat önteni! Pár perc után adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk tovább. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd rögtön a felkarikázott kolbászt (vagy virslit), és szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal és őrölt borssal. Keverjük alaposan össze, és pár percig pároljuk tovább. Végül adjuk hozzá a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a kisebb kockákra vágott krumplit és répát. Szórjuk meg ízlés szerint pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Ezután ízlés szerint sózzuk, majd forraljuk fel. Amikor felforrt, vegyük kisebb lángra, majd főzzük puhára. Én kb. 30 percig főztem, és ezalatt megpuhultak a zöldségek.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.