Azt gondolom, nemcsak nálunk kedvelt ez a különleges kelt tészta, hanem sok más családban is. Nem kifejezetten gyors és egyszerű desszert, de annyira finom, hogy időnként érdemes vele elpepecselni.
A karamellizált cukorréteggel borított kürtőskalács igazi különlegesség, bár egyre több helyen kapható. Legtöbben vásáron, fesztiválon vásárolnak belőle, de nálunk házi változatban is készül. A legideálisabb, ha sikerül szabad tűz felett sütni a fahengerre tekert és lapogatott kelt tésztát, de elektromos sütőben is megsüthetjük, grill fokozaton. Ha valakinek nincs fahengere, fóliával bevont üres sörösdoboz is bevethető kisebb kürtőskalácsok készítéséhez.
A hempergetéshez mindenképpen kristálycukrot érdemes használni, mert ez olvad rá tökéletesen a tésztára, de a cukor ízesíthető fahéjjal is, vagy sütés után megszórhatjuk egy kis darált mandulával, mogyoróval is.
Kürtőskalács
Hozzávalók:
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal, kivétel az olvasztott margarin. Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor leszakadhat a fáról sütés közben!
A kelt tésztát 5 cipóra osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.
A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm. Bekenjük a tésztát olvasztott vajjal, és meghempergetjük a fahéjas cukorban.
Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa, vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni és be kell olajozni.