Írd be, mit keresel:

Kedvencünk, a kürtőskalács

Azt gondolom, nemcsak nálunk kedvelt ez a különleges kelt tészta, hanem sok más családban is. Nem kifejezetten gyors és egyszerű desszert, de annyira finom, hogy időnként érdemes vele elpepecselni.

Cookta - 2016.10.23.
Kedvencünk, a kürtőskalács

A karamellizált cukorréteggel borított kürtőskalács igazi különlegesség, bár egyre több helyen kapható. Legtöbben vásáron, fesztiválon vásárolnak belőle, de nálunk házi változatban is készül. A legideálisabb, ha sikerül szabad tűz felett sütni a fahengerre tekert és lapogatott kelt tésztát, de elektromos sütőben is megsüthetjük, grill fokozaton. Ha valakinek nincs fahengere, fóliával bevont üres sörösdoboz is bevethető kisebb kürtőskalácsok készítéséhez. 

Forrás:
Kozsla Norbert

A hempergetéshez mindenképpen kristálycukrot érdemes használni, mert ez olvad rá tökéletesen a tésztára, de a cukor ízesíthető fahéjjal is, vagy sütés után megszórhatjuk egy kis darált mandulával, mogyoróval is.

Kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt (átszitálva)
  • 1,5 dl napraforgóolaj
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj (a kalács kenéséhez)
  • 50 dkg cukor (a beleforgatáshoz)
  • 1 dl napraforgóolaj (a sütőfa kenéséhez)

Forrás:
Kozsla Norbert

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a hozzávalókkal, kivétel az olvasztott margarin. Jól összegyúrjuk, és nem túl meleg helyen kb. 15-20 percig kelesztjük. Ha túl sokáig kel a tészta, akkor leszakadhat a fáról sütés közben!

A kelt tésztát 5 cipóra osztjuk. A sütőfát az első sütés előtt felmelegítjük, és bekenjük olajjal.

A cukrot (akár fahéj keverékkel) egy tálcára öntjük. A tésztát kinyújtjuk, és deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát, csak a végeknél maradjon ki kb. 1-1 cm. Bekenjük a tésztát olvasztott vajjal, és meghempergetjük a fahéjas cukorban.

Amikor megsült, hagyjuk egy-két percig hűlni, és utána már le lehet szedni a fáról. Ha kihűlne a fa, vagy nem elég olajos, akkor ugyanúgy rá kell melegíteni és be kell olajozni.

Forrás:
Kozsla Norbert

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.