Ez egy egyszerű, de annál finomabb kevert sütemény, melyet kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak, és a sikerük biztos lesz vele. Gyakorlatilag nem lehet elrontani, viszont nagyon finom, kicsit citromos, a tetején a csokimáz még finomabbá teszi ezt az egyszerű süteményt.
A tészta alapanyagait csak egyszerűen össze kell keverni, majd egy teflonos kivajazott-lisztezett sütőformába önteni, és tűpróbáig sütni. A formát akár sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor biztosan nem fog leragadni.
Az egyensúlytésztának nevezett csoda lényege, hogy a liszt-cukor-tojás-vaj nagyjából ugyanolyan arányban, vagyis egyensúlyban kerül bele, ez adja a puhaságát, szaftosságát, így nem kell attól tartani, hogy esetleg kiszárad.
Reggelire is nagyon finom, de kínálhatjuk a délutáni kávé vagy éppen tea mellé. Egy bögre kakaóval a gyerekek sem tudják majd abbahagyni!
Kevert sütemény csokoládémázzal
Hozzávalók egy 25x10x7 cm-es sütőformához:
Elkészítés: A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a puha vajat, a reszelt citromhéjat és a citrom levét, és keverjük simára. Állandó keverés mellett először adjuk hozzá a tejfölt, majd egyesével az egész tojásokat is, mindegyik tojással külön-külön keverjük simára.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk át, majd szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk a keverékhez. Sűrűbb masszát fogunk kapni.
A sütőformát kenjük ki vajjal, majd lisztezzük ki. Ezután egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50–60 perc alatt süssük tűpróbáig. Én légkeverésnél 150 fokon 50 percig sütöttem, és a sütési idő felénél alufóliával letakartam, nehogy túlbarnuljon a teteje.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Csokoládémáz
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat és a tejszínt egy kis forralóban kevergetve melegítsük forráspontig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és gyors mozdulatokkal keverjük simára, hogy éppen csak langyos legyen.
Ezután csorgassuk rá a kihűlt süteményre, majd hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A sütemény tésztája jó szaftos, így pár napig finom és puha marad.