Hajlamosak vagyunk a tésztaféléket mediterrán, olaszos skatulyába sorolni, és megfeledkezünk az ázsiai fűszeres tésztákról. Pedig a thai és a kínai konyhában is fontos szerepet kap ez a változatos és gyors fogás.
Az ázsiai tésztafélék nem sűrű mártással, szósszal készülnek, hanem wokban vagy serpenyőben, sütve, ezzel együtt száraznak semmiképpen nem mondható fogásról beszélhetünk. A kínai pirított tésztát mindenki ismeri a gyorséttermekből, ezek általában hagymával, káposztával és szójaszósszal készülnek, a thai változatok viszont dúskálnak a zöldségekben, és gyakran kerül bele húsféle is.
Az alábbi pirított tészta csirkemellel, sárgarépával és fafülgombával készült, de gazdagítható más gombával, spenóttal, apró rózsákra szedett brokkolival, csíkokra vágott kaliforniai paprikával, vagyis minden olyan zöldségfélével, ami pár perc alatt megsül. A fokhagyma mellett egy kis csili teszi pikánssá, egzotikus ízvilágát pedig a csillagánizsnak és a gyömbérnek köszönheti. 15 perc alatt elkészül, egyszerű, mégis különleges!
Pirított tészta csirkemellel
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A fafülgombát forró vízbe áztatjuk. A csirkemellet és a sárgarépát felcsíkozzuk, a póréhagymát felszeleteljük. A tésztát sós, forró vízben feltesszük főni, majd ha fogkemény, leszűrjük.
Közben a csíkokra vágott csirkemellet forró olajon megpirítjuk, ízesítjük sóval, hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát és a karikára vágott póréhagymát, együtt pirítjuk tovább, végül rádobjuk a leszűrt gombát, fűszerezzük a gyömbérrel, a pirospaprikával, a csillagánizzsal és a csilivel, jól összekeverjük.
A fogkeményre főzött tésztát hozzákeverjük a pirított csirkéhez, a főzővízből fél decit teszünk hozzá, alaposan összeforgatjuk, majd azonnal tálaljuk.
A receptet és a fotót Szekeres Lajosné Klári küldte. Köszönjük!