Írd be, mit keresel:

Illatos meglepetésdesszert: variációk töltött almára

Egyszerű és egészséges meglepetésdesszert a töltött alma, amit rengeteg változatban elkészíthetünk a legnépszerűbb gyümölcsből. Első ránézésre még nem lehet tudni, mit rejt, bár illata árulkodó lehet...

Cookta - 2016.10.26.
Illatos meglepetésdesszert: variációk töltött almára

Könnyű és egyszerűen elkészíthető desszert őszi és téli estékre, aminek akár gyerekekkel is nekiállhatunk, persze csak az alma kicsumázása után, a hegyes kést ne bízzuk az apróságokra a gyümölcs előkészítéséhez. A kalapjától megfosztott és kicsumázott almát megtölteni gyerekjáték, utána mehet a sütőbe egy kevés vajjal és vízzel (ha felnőtteknek készül, akkor egy kis fehérborral), és 175 fokon – az alma nagyságától függően 20–30 perc alatt krémesre, puhára sül az alma – és persze benne a töltelék. A sült alma mennyei illata betölti az átmelegedő konyhát – csodás módon ez az egyszerű sült gyümölcs nagyon otthonossá varázsol mindent.

Melegen, langyosan, de másnap akár hidegen is nagyon finom, és ha egészségesebb tölteléket rejtünk el benne, még reggelire is tökéletes, például diós-mézes zabpehellyel.

Ha kicsit ünnepibb, gazdagabb desszertet szeretnénk, készíthetünk hozzá vaníliaszószt, kínálhatunk mellé egy gombóc vaníliafagyit, vagy süthetjük úgy is, hogy az almát meghámozzuk, megtöltjük, majd vékonyra nyújtott leveles tésztába csomagoljuk. Így kicsit hosszabb sütési idővel kell számolnunk, és jóval tartalmasabb desszerttel, ami akár egy forró leves után másodiknak is beillik.

A variációk száma végtelen, mi most néhány kedvencünket osztjuk meg veletek:

Zabpelyhes-mézes

5–6 evőkanál zabpelyhet, 2 evőkanál mézet, csipetnyi mézeskalács-fűszerkeveréket, 2 evőkanál mazsolát és 2 evőkanál olvasztott vajat összekeverünk, és ezzel töltjük meg az almákat.

Rumos-diós

Maréknyi diót – vagy mandulát, mogyorót – durvára vágunk, 2 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál rummal és 2 evőkanál mazsolával összekeverjük, majd belekanalazzuk az almákba.

Csokis-piskótás

5 dkg csokoládét felaprítunk, 3–4 babapiskótát összemorzsolunk, 1–2 evőkanál mogyorót durvára vágunk, ezeket összekeverjük, és ezt töltjük az almák kivájt belsejébe.

Lekváros-kekszes

3–4 evőkanál savanykás lekvárt, maréknyi összetört omlós kekszet összekeverünk, ezt halmozzuk az almák belsejébe.

Mézeskalácsos

4–5 mézeskalácsot apróra tördelünk, 1 evőkanál mézzel, 1 dl tejszínnel és 1–2 evőkanál mandulalapocskával összekeverjük, majd ezzel töltjük meg az almákat.

Marcipános

5 dkg marcipánt lereszelünk, 2–3 evőkanál durvára vágott mandulával, 1–2 összetört piskótával és 2 evőkanál rummal összekeverjük, ezt halmozzuk az almákba.

Fordított almáspite

Ha van egy kis maradék pitetésztánk vagy leveles tésztánk, akkor a fenti tötelékek bármelyikével megtöltjük az előkészített almákat, majd nem az almák levágott kalapját tesszük a tetejére, hanem a kinyújtott és csíkokra vágott tésztával rácsozzuk be.

Sütés 175 fokon – mindegyik esetében – az alma nagyságától függően 20–30 perc!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.