A péksütik közül nekem az igazán rusztikusak a kedvenceim. Az olasz ciabatta (ejtsd: csabatta) vagy a nem tudom, milyen nemzetiségű gyökérkenyér áll a szívemhez a legközelebb – ami igazából szinte ugyanaz. Főleg, mióta tudom, hogy az elkészítésük mennyire egyszerű. Pontosabban: a világ legegyszerűbb dolga!
Egy dolgot tudatosítani szeretnék mindenkiben, aki olasz ételeket próbál reprodukálni. Ezeket a fogásokat (nagy részben) a szegénység szülte, azokat az alapanyagokat használták, amikhez minden nehézség nélkül hozzáfértek. Tehát pl. a pizzaszósz semmi egyéb, mint passzírozott paradicsom, bazsalikom, olívaolaj. Slussz.
Pontosan ilyen egyszerű a ciabatta elkészítése. És igen, az olívaolaj fontos összetevője, de két darabhoz összesen 3 evőkanálnyi kell, tehát egy kis üveg jó sokáig elég lesz.
Ja, és még egy információ a recept előtt: ezt a tésztát lehet használni pizzaalapként is. A fele mennyiséget egy órát kelesztjük, sok liszttel jó vékonyra nyújtjuk, ízlés szerinti feltétet teszünk rá, nagyon forró sütőben (min. 250 fok) max. 10 perc alatt készre sütjük.
Gyökérkenyér vagy ciabatta
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy nagy tálban összekeverjük először a vizet az élesztővel, majd az olajjal, végül a sóval elkevert liszttel. Nem kell nagyon alaposan, elég fakanállal. Nedves ruhával lefedjük, egy éjszakát pihenni hagyjuk.
Bőven lisztezett deszkára borítjuk a lágy tésztát, olyan állagú, mint egy sűrű nokedlitészta, a tetejét is megszórjuk liszttel bőven, kicsit ellapogatjuk, téglalap alakú legyen. A lényeg, hogy ne spóroljuk alá-felé a lisztet, így is kicsit ragacsos marad, de így lesz tele lyukkal és ropogós a héja! A két oldalát középre hajtjuk, majd hosszában félbevágjuk. Két akkora darab sütőpapírt levágunk, ami egy-egy hosszabb cipóformába belefér. A tésztákat párszor megtekerjük a saját tengelyük körül, majd átügyeskedjük őket a formába.
Ha van kedvünk, ismét egy órát pihentetjük, de ezt ki lehet hagyni. Ezalatt 250 fokra előmelegítjük a sütőt, addig sütjük, míg a héjuk világosbarna és ropogós lesz (kb. 30 perc, de figyelni kell!).