Pillekönnyű kakaós tésztarétegek között selymes kávés és csokoládés krém, ez a kávékedvenc, a kapucsínó, vagyis a kapucíner süteménybe álmodva, vagy épp a népszerű csokiszelet süteményesítve.
A krémes és csokoládés sütemények kedvelőinek ajánlanám ezt a süteményt, mely szerintem akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A tésztája egy egyszerű kevert tészta, így pikk-pakk elkészül, és már mehet is a sütőbe. A kétféle krém készítése kíván kicsivel több időt, de valójában egyféle krém készül, és csak az utolsó fázisban kap kétféle ízesítést.
Az elkészült sütemény olyan finom, hogy minden ráfordított percért kárpótol majd. A családtól pedig bezsebelhetjük az elismerő szavakat, merthogy imádni fogják, az biztos.
Kapucíner szelet
Hozzávalók egy 32 x 22 cm-es tepsihez:
A tésztához:
Elkészítés: A tojások sárgáját keverjük jó habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez.
A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá, majd 2-3 kanálnyit adjunk hozzá a masszához, és alaposan keverjük össze, így a sűrűbb massza kissé fellazul. Ezután a maradék habot apránként, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszával.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral – vagy zsírozzuk és lisztezzük ki –, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem. A megsült tésztát hagyjuk pár percig a nyitott ajtajú sütőben, majd vegyük ki, sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, éles késsel, óvatosan vágjuk ketté a tésztát.
A krémhez:
Elkészítés: A porcukrot keverjük simára a margarinnal, majd tegyük félre.
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki, így teljesen sima állagú és csomómentes lesz az elkészült krém.
A teljesen kihűlt pudingot apránként keverjük hozzá az előzőleg simára kevert cukros margarinhoz. Amikor a krém már jó habos, akkor osszuk el két egyenlő részre. Az egyik fele krémhez adjuk hozzá a kakaót, a másik fele krémhez pedig az instant kávét, majd mindkettőt keverjük simára.
Az egyik tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük el rajta a világos színű kávés krémet. Helyezzük rá a másik tésztalapot, és szintén egyenletesen kenjük el rajta a sötét színű, kakaós krémet, majd tegyük hideg helyre, hogy a krém kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
A csokoládémázhoz:
Elkészítés: A csokoládét tördeljük apróbb darabokra, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat. Ezután gőzfürdő fölött kevergetve olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
Az elkészült mázat ezután óvatosan öntsük rá a sütemény tetejére, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután hagyjuk, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.