A csoki örök klasszikus: annyira zseniális alapanyag, hogy minden évszak szinte minden alapanyagával jól párosítható. Őszi-téli kedvencünk a könnyű csokipuding, amit a szürke hónapokban egy fűszeres, pikáns sütőtökkrémmel tehetünk izgalmassá.
Szerencsére az elmúlt években egyre kreatívabban nyúlunk ehhez a szuper zöldséghez. Ma már senki sem úgy gondol rá, mint holmi bébipapira, hanem igazán népszerű alapanyaggá vált a hűvösebb hónapokban. Annyira sokoldalú, hogy a sós fogások mellett desszertet is készíthetünk belőle. A népszerű sütőtökös pite, muffin és amerikai palacsinta mellett fűszeres krém is lehet belőle, ami egy kis csokikrémmel rétegezve még egy halloweenpartin is megállja a helyét.
Csokipuding sütőtökös krémmel
Hozzávalók:
A csokipudinghoz:
A sütőtökös krémhez:
Valamint:
Elkészítés: A csokipudinghoz a tojássárgákat a cukorral, a keményítővel és a kakaóporral simára keverjük, majd egy kevés tejet adunk hozzá, ezzel is elkeverjük, majd a maradék tejet fokozatosan keverjük hozzá, mindig elkeverve.
Tűzre téve, gyenge lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, de nem forraljuk, mert kicsapódhat a tojás. Amikor már majdnem elég sűrű, belekeverjük az apróra tördelt étcsokit, és a tűzről levéve addig keverjük, míg fel nem oldódik.
A poharak aljába tördeljük a piskótát, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a csokipudingot, és hagyjuk kihűlni.
A sütőtököt felkockázzuk, lábasba tesszük, egész kevés vizet öntünk alá, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, és lefedve puhára főzzük 15–20 perc alatt. Kivesszük a fahéjat és a szegfűszeget, hozzáadjuk a mézet és a gyömbért, és botmixerrel pépesítjük.
A tejszínt lágy habbá verjük, majd a sütőtökkel simára keverjük, és a csokipuding tetejére kanalazzuk. Hűtőbe tesszük tálalásig.
Ha szeretnénk viccesen tálalni, akkor minden pohárba 2 mini pillecukrot szúrunk, ezekre pedig olvasztott csokiból pöttyöt biggyesztünk, így készítve szemeket e nagyszerű desszertnek.